این مقاله قصد دارد راجع به موضوع “ریزش موی چرب” صحبت کند و مطالبی را در این زمینه به افراد علاقهمند ارائه دهد.
بیماریهای پوست و مو علاوه بر نگرانیهایی در زمینه سلامتی بدن، دغدغههای زیبایی محور را نیز با خود به همراه خواهد داشت. چنین دغدغههایی در حال حاضر دارای اهمیت بیشتری هستند. زیرا توجه به زیبایی و سلامت پوست و مو را میتوان نوعی منش اجتماعی به شمار آورد.
چربی مو نیز معضلی محسوب میشود که به وجود آورنده ظاهری ناپسند و غیربهداشتی برای هر فردی است و جزو مشکلات جدی پوست و مو به شمار میرود. چربی مو میتواند منجر به یک بیماری جدی شود. درمان این مشکل نیز حائز اهمیت است و بهترین روش برای دستیابی به آن، این است که از مشاوره تخصصی بهرهمند شد. مشاوره با دکتر مو میتواند به صورت آنلاین یا حضوری باشد، اما تاثیر آن از راهکارهای غیر تخصصی و غیر علمی بیشتر خواهد بود.
محتوای این مقاله قصد دارد به معضل چربی مو یا موی چرب، عوامل به وجود آورنده آنها و روشهای درمانی آن بپردازد. با این مقاله همراه شوید و آن را تا انتها مطالعه کنید.
موی چرب چیست؟
موی چرب در ابتدایی مرحله خود میتواند ظاهری آزاردهنده و نامناسب برای هر فردی به وجود آورد. اما موی چرب را میتوان از دلایل عمده ریزش مو به شمار آورد. استحمام چند بار در هفته یا هر روز برای شسته شدن سر، استفاده یا عدم استفاده از حالت دهندههایی بر پایه روغن و سایر موارد برای فرد دارای مشکل موی چرب اهمیتی نخواهد داشت. فردی که چنین مشکلی دارد، پس از مدت کوتاهی از شستشوی سر با موهایی کثیف، چرب و شوره زده مواجه خواهد شد.
چنین حالتی امکان دارد چند ساعت بعد از استحمام نیز به وجود آید. افرادی که دچار مشکل چربی زیاد مو هستند، گرمای هوا و بیرون ماندن از خانه بر مشکلشان اضافه میشود. موی چرب مزایایی مانند کاهش وز شدن مو، کاهش موخوره، کاهش شکنندگی موها و کاهش بدحالتی آنها را دارد. بعد از آشنایی با موی چرب میتوان به مواردی راجع به راه های درمان و علت ایجاد چنین مشکلی پرداخت و درباره آنها بیشتر صحبت کرد.
علایم موی چرب
هرگونه بیماری در بدن با برخی از علائم مشخص همراه است که اگر تا بیش از ۵۰ درصد این علائم را نداشته باشید، نمیتوان خود را به عنوان فرد مبتلا در نظر گرفت. به عنوان مثال در صورتی که تعداد روزهای ریزش مو بیش از تعداد مشخصی نباشد، نباید فرد را به عنوان فرد درگیر در ریزش موی مزمن در نظر گرفت. چربی مو در حالت جدی و بیمارگونه با علائم مشخصی همراه است که بهتر است مورد توجه قرار گیرند. این علائم موارد زیر را در بر میگیرند:
- براق شدن ظاهر مو با فاصله اندکی بعد از شسته شدن موها
- شوره زدن مو
- نشستن گرد و خاک روی مو که در اصلاح به آن پرزدار شدن مو نیز گفته میشود.
- قرمز شدن پوست سر
- چرب شدن دست با دست زدن به موها
- ریزش مو به صورت غیر طبیعی
- به وجود آمدن جوش در میان موها
- پوسته پوسته شدن سر
- خارش پوست سر به صورت بیش از حد و غیرعادی
علل موی چرب
برای موی چرب، دلایل مختلفی ارائه شده است که به دو دسته داخلی یا بیرونی تقسیم میشوند. هر کدام از این علل نیز راه درمان متفاوتی دارند. در نتیجه با آگاهی از علت چربی موی خود میتوان درمان مناسبی برای آن در نظر گرفت و با اجرای آن به نتیجه مطلوب رسید. در ادامه به برخی از دلایل اصلی بروز این مشکل اشاره خواهد شد و پس از آن نیز به موضوع ریزش موی چرب پرداخته میشود.
مشکلات هورمونی
عدم تعادل هورمون آندروژن در بدن میتواند چربی پوست را افزایش دهد و ادامه این موضوع، منجر به چربی مو میشود. ترشح این هورمون که ترشح سبوم را کنترل میکند، در دوران بلوغ در بدن بیشتر است و جوشهای بلوغ نیز به همین علت بروز پیدا میکنند. همچنین مشاهده میشود که بروز این مشکل در مردان بیشتر از بانوان است.
جنس مو و پوست
گاهی اوقات، پوست چرب برخی افراد علت ژنتیکی و وراثتی دارد. این موضوع میتواند چربی مو را نیز ایجاد کند. جنس مو تاثیر قابل توجهی در افزایش ریسک مبتلا شدن به موی چرب دارد. موهای ضخیم و حالتدار یا فر بیشتر مستعد چرب شدن هستند، زیرا فولیکولهای بیشتری در این جنس مو وجود دارد که افزایش دهنده ترشح غدد سباسه است. افراد با سابقه خانوادگی پوست سر خشک و موی چرب نیز در این زمینه در گروه پر ریسک قرار خواهند گرفت.
شرایط اقلیمی
اقلیم و منطقه آب و هوایی محل زندگی بر جنس مو و چگونگی حالت آن تاثیر مستقیمی خواهد داشت. مناطق گرم و مرطوب میتواند چربی مو را افزایش دهد. همچنین تغییر فصل و بالا رفتن دما هم میتواند موی افرادی که استعداد ابتلا به موی چرب را دارند، چربتر کند.
استفاده از محصولات بهداشتی و مراقبتی نامناسب
در صورتی که از شامپوی نامناسب یا محصولات بی کیفیت مراقبت از مو استفاده شود، میتواند چربی مو را به میزان بیش از حد برساند. این نکته خود میتواند پوشش دهنده موارد زیر باشد:
- شامپو و محصولات مراقبتی، تناسبی با جنس مو و پوست سر نداشته باشند.
- محصولات بهداشتی کیفیت مناسبی نداشته باشند یا تاریخ انقضای آنها به اتمام رسیده باشد.
- مصرف اشتباه برخی محصولات مراقبت از مو؛ به عنوان مثال در صورتی که از ماسک یا روغن مو که توصیه شده است که پیش از استحمام استفاده شود، پس از شستشوی سر مصرف شود، احتمال برعکس بودن نتیجه وجود خواهد داشت.
استرس
میتوان گفت که هیچ مشکلی در جسم وجود ندارد که روح و روان روی آن اثر نگذاشته باشد. ریزش موی چرب نیز همین طور است. تغییرات هورمونی، آسیبهای پوستی و اختلال در عملکرد غدد از عوارض استرس و افسردگی هستند. این مشکلات ممکن است در ادامه منجر به چربتر شدن پوست و مو نیز بشوند.
شانه و برس
نظافت شانه و برس هم تاثیر مستقیمی بر چربی مو خواهد داشت. استفاده از شانه یا برسی که پیش از آن برای موهای روغن یا ژل زده استفاده شده است، میتواند تاثیر قابل توجهی بر چرب شدن مو داشته باشد.
سشوار کردن
موارد زیر نیز میتوانند موها را خشک کنند، سباسهها را تحریک کنند تا ترشح چربی بیشتر شود:
- شانه کردن یا سشوار کردن مو به صورت روزانه
- استفاده از اتوی مو
- خشک کردن مو با وسایل مشابه
رژیمهای پرچربی
در صورت استفاده از غذاهای محرک مانند غذاهای پرچرب یا پرادویه، چربی مو و پوست افزایش پیدا خواهد کرد. علاوه بر این در صورتی که از غذاهای دارای ویتامینهای گروه B و E کمتر استفاده شود، مو چربتر خواهد شد.
نرمکنندهها
استفاده از نرم کننده به دقت و توجه خاصی نیاز دارد. محصولات این گروه در عین مفید بودن برای مو، در صورت استفاده غیراصولی و بیش از حد میتوانند منجر به ریزش و چرب شدن مو شوند.
علت ریزش موی چرب و دیگر انواع موها چیست؟
در هنگام تماس و ارتباط با دکتر مو، نخست سعی خواهد کرد که تشخیص علت اصلی ریزش مو را انجام دهد. شایعترین علت ریزش موی چرب و دیگر موها را میتوان کچلی با زمینه ارثی (با الگوی زنانه و مردانه) مطرح کرد.
تغییرات هورمونی که ممکن است فرد را دچار ریزش موی موقت کند، عبارت است از:
- بارداری
- قطع کردن مصرف قرصهای ضد بارداری
- زایمان
- یائسگی
شرایط پزشکی که ممکن است در فرد ریزش مو به وجود آورد، شامل موارد زیر هستند:
- بیماریهای مرتبط با تیروئید
- عفونتهای پوست سر مانند عفونت قارچی
- آلوپسی آرئاتا به عنوان یک بیماری خود ایمنی که حمله به فولیکولهای مو را انجام میدهند.
برخی از بیماریها مانند لیکن پلان و برخی از انواع پلاس که جای زخم (اسکار) را به وجود میآورند، میتوانند ریزش دائمی موها را ایجاد کنند. مصرف برخی از داروها نیز میتوانند ریزش موی چرب را ایجاد کنند که استفاده از آنها به منظور درمان موارد زیر انجام میشود:
- فشار خون بالا
- مشکلات قلبی
- آرتریت
- سرطان
- افسردگی
یک شوک جسمی یا عاطفی در برخی از مواقع میتواند زمینهساز ریزش مو شوند که نمونههایی از آن عبارت است از:
- مرگ یکی از اعضای خانواده
- تب شدید
- کاهش شدید وزن
چگونه میتوان از ریزش موی چرب جلوگیری کرد؟
راهکارهایی وجود دارد که استفاده از آنها برای جلوگیری از ریزش بیشتر موها توصیه میشود.
- خودداری از بستن موها به صورت سفت، بافت، دم اسبی یا گوجهای که موجب فشار زیادی به موها میشود. زیرا در صورت استفاده از آنها به طور دائمی، فولیکولهای مو به تدریج دچار آسیبدیدگی خواهند شد.
- نکشیدن، نپیچاندن و مالش ندادن موها.
- اطمینان حاصل کردن از متعادل بودن رژیم غذایی که دارای آهن و پروتئین کافی است.
- استفاده از شامپوی ملایم کودک در صورت ابتلا به ریزش مو.
- استفاده از ابزارها و محصولات حالت دهی به مو تنها در هنگام خشک بودن مو و پایین بودن درجه حرارت آنها. این ابزارها و وسایل گرمکننده عبارت است از: سشوار، اتو مو، شانههای حرارتی، عوامل دکلره کننده، محصولات رنگ مو، مواد صاف کننده مو و فر موی دائم.
کلام آخر
این مقاله به موضوع “ریزش موی چرب” پرداخته و مطالبی را در این زمینه به مخاطبان خود ارائه داده است. به منظور تشخیص ریزش مو به صورت دقیق بهتر است که به متخصص مو شرق تهران و سایر نقاط تهران مراجعه کرد تا درمان مناسبی برای آن در پیش گرفته شده و اقدامات لازم انجام شود.
در ادامه به آدرس یک وب سایت اشاره خواهد شد. برای اطلاع از کاربرد این وب سایت و موارد کاربرد آن، ادامه مطلب را مطالعه کنید.
وب سایت دکتر با من از قابلیت ارائه خدمات پزشکی مورد نیاز افراد مراجعه کننده برخوردار است. خدمات پزشکی، مواردی مانند مشاوره پزشکی و فروش محصولات پزشکی را در بر خواهد گرفت. به عبارت بهتر این وب سایت را میتوان روشی برای برقراری ارتباط بین پزشکان و افراد مراجعه کننده مطرح کرد.
توصیه این است که به این وب سایت مراجعه کنید و تعیین کنید که به طور دقیق نیاز به دریافت خدمات در کدام زمینهها دارید؟ پزشکی، روانشناسی یا لوازم پزشکی؟ به این ترتیب دسترسی به خدمات پزشکی و سلامت آسانتر خواهد شد.
دیدگاه خود را درج کنید