کودکان فرشتگان آسمانی هستند و بیشک دغدغه هر پدر و مادری داشتن فرزندی سالم از لحاظ روحی و جسمی است. آشنایی با متخصص جراح اطفال یکی از اقداماتی است که باید والدین به آن حتی قبل از دوران تولد کودکانشان اهمیت بدهند.
برای اینکه ضرورت این موضوع روشن شود و با اقداماتی که این متخصصان ارائه میدهند، بیشتر آشنا شوید، بهتر است که مقاله ما را دنبال کنید. علاوه بر این موارد ما راهی سریع و آسان برای یافتن متخصص اطفال به شما پیشنهاد خواهیم داد.
متخصص جراح اطفال کیست و چه میکند؟
همانطور که از نام او پیدا است، متخصص اطفال وظیفه کنترل سلامت کودک را از نظر روحی و جسمی بر عهده دارد. این متخصصان در مورد بیماریهای کودکان تخصص کسب کرده و برای درمان آنها از خفیف تا شدید اقدام میکنند.
کودکان چون در سنین رشد به سر میبرند، ممکن است که در هر گروه سنی با ناهنجاریهای مختلفی رو به رو شوند. متخصصان اطفال با ناهنجاریهای موجود در هر گروه سنی آشنایی دارند و قادر به تشخیص و درمان آنها هستند.
در ایران پزشکان پس از گذراندن دوره هفت ساله پزشکی میتوانند در آزمون دوره دستیاری تخصص پزشکی شرکت کنند و در حوزه اطفال با گذراندن ۳ تا ۴ سال متخصص شوند و بعد از آن در رشتههای مختلف فلوشیپ یا فوق تخصص شرکت کنند.
شما به راحتی میتوانید برای یافتن متخصص جراح اطفال و نیز جراح عمومی عالی در تهران به سایت دکتر با من مراجعه کرده و اطلاعات لازم را کسب کنید.
متخصص اطفال نیز طیف گستردهای از اقدامات پزشکی را برای تشخیص و درمان بیماری در کودکان انجام میدهد، از انجام تستهای غربالگری گرفته تا درمان ناهنجاریها و بیماریهای پیچیده. به صورت معمول متخصص اطفال اقدامات زیر را انجام میدهد:
- معاینه فیزیکی کودک
- انجام واکسیناسیون
- درمان آسیبها از جمله شکستگی و در رفتگی
- ارزیابی سلامت روحی و اجتماعی کودک
- تجویز دارو، مسکن و آنتیبیوتیک
- تشخیص و درمان طیف وسیعی از بیماریهای مختلف اطفال
- ارجاع خانواده به دیگر فوق تخصصهای اطفال در صورت نیاز
برخی از متخصصان در حوزه تخصصی اطفال دانش کسب میکنند. برای نمونه متخصص بیماریهای قلب و عروق اطفال در حوزه قلب و عروق فعالیت میکند و میتواند تستها و درمانهای اختصاصی این حوزه را در اختیار کودکان قرار دهد.
متخصص جراح در بخش اطفال ممکن است در یک زمینه دانش کافی را نداشته باشد و لذا ممکن است کودک را برای درمان بیماریهای پیچیده به یک متخصص دیگر در حوزه مربوطه ارجاع بدهد.
آشنایی با حوزههای متخصص جراح اطفال
رشته جراحی اطفال یک رشته نسبتا جوان است که متقاضیان آن بعد از گذراندن دوره پزشکی عمومی باید وارد دوره تخصصی جراحی عمومی بشوند و بعد از گذراندن ۴ سال در صورت موفقیت و کسب قبولی، وارد رشته فوق تخصصی جراحی کودکان میشوند. همچنین آنها بعد از گذراندن ۳ سال و قبولی در این رشته میتوانند به عنوان فوق تخصص شروع به کار کنند. آموزشهای فوق تخصصی دوره جراحی کودکان و نوزادان شامل موارد زیر است:
- جنینشناسی و سیر تکاملی دستگاههای مختلف بدن.
- فیزیولوژی و واکنشهای نوزادان و کودکان در برخورد با انواع مختلف استرس بیماریها و جراحیها.
- ابهام جنسی.
- بیضههای پایین نیامده.
- تشخیص و درمان تومورهای خوشخیم و بدخیم در تمامی نقاط بدن به غیر از سیستم مغز و اعصاب، قلب و چشم.
- درمان آسیبهای ناشی از صدمات در دستگاههای مختلف، از جمله حوادث رانندگی، ضربدیدگیها و غیره.
- تشخیص و درمان تمامی بیماریهای اکتسابی مانند انسدادها، آبسهها و زخمها که نیازمند جراحی هستند.
- شیوه برخورد با دو قلوهای به هم چسبیده و انتخاب روش درمان مناسب.
- تشخیص و درمان اختلالات و ناهنجاریهای دستگاه ادراری تناسلی از جمله:
- انسداد محل اتصال لگنچه به حالب.
- بیماریهای کیستیک کلیه که احتیاج به دخالت جراحی دارند.
- انسداد محل اتصال حالب به مثانه.
- ریفلاکس مثانه به حالب.
- دریچه مجرای خلفی ادراری.
- تنگیهای مجرای ادرار به هر دلیل.
- انواع ناهنجاریهای مثانه (اکستروفیها).
- هایپوسپادیاس.(نابجا قرار گرفتن سوراخ مجرای ادراری در پسرها در محلی زیر دستگاه تناسلی).
- تشخیص و درمان ناهنجاریهای مختلف در نوزادان هنگام تولد، مانند:
- شکاف کام و لب
- کیستها و فیستولهای گردن
- ناهنجاریهای مختلف دستگاه گوارش از مری تا معقد
- ناهنجاریهای قفسه سینه و دستگاه تنفس و دیافراگم
- مشکلات پوستی
- ناهنجاریهای سیستم لنفاوی و وریدی
- ناهنجاریها و نقصهای جدار شکم
انواع متخصص اطفال
علاوه بر متخصص جراح اطفال بسیاری از این متخصصان در حوزه مراقبت از اطفال از بررسیهای روتین سلامت گرفته تا واکسیناسیون فعالیت میکنند. برخی از متخصصان در این دوره ممکن است که تخصصهای دیگر اطفال را در سنین خاص یا بررسی ناهنجاری خاص را دنبال کنند. انواع متخصصین اطفال عبارت هستند از:
- نوزادان: این متخصصان به بررسی بیماریهای مرتبط با نوزادان میپردازند از جمله مواردی که نوزاد نارس یا با ناهنجاریهایی به دنیا میآید.
- آسم و آلرژی: این متخصص به پیشگیری از واکنشهای آلرژیک میپردازد، زیرا ممکن است این موارد منجر به آسم، راش و شوک آنافیلاکسی شوند.
- قلب و عروق: به تشخیص و درمان بیماریهای قلبی میپردازد و اختلالاتی که ممکن است مادرزادی یا اختلال در ریتم طبیعی قلب باشد را درمان میکند.
- غدد: تشخیص و درمان بیماریهای مربوط به غدد و متابولیسم از جمله دیابت و اختلالات رشد.
- گوارش: تشخیص و درمان بیماریهای گوارشی از جمله رفلاکس، سندروم روده تحریکپذیر، شکم درد و سوء تغذیه.
- مغز و اعصاب: شناخت و درمان بیماریهای مرتبط با مغز و سیستم عصبی از جمله تومورها، میگرن و تشنج.
- انکولوژی: این متخصص در حوزه کودکان مبتلا به سرطان تخصص دارد.
در بیمارستانها نیز نوزادان بلافاصله توسط متخصص اطفال معاینه میشوند که سلامتی آنها مورد بررسی قرار بگیرد و بعد از آن در صورت نیاز برای انجام روتین سلامت کودک بهتر است به پزشک اطفال مراجعه کنید.
از آنجایی که متخصص اطفال در تشخیص و درمان بیماریهای مرتبط با اطفال تخصص کسب کرده است، بهتر است برای درمان کودک خود به این متخصصان مراجعه کرده و از مراجعه به پزشک خانواده خودداری کنید. این پزشکان با مشاهده و ویزیت تنها کودکان تجربه زیادی در این زمینه دارند، به خصوص اگر نوزاد نارس باشد و مراقبتهای خاصی بخواهد، بهتر است به این متخصصان مراجعه کنید.
اگر شما نیز به دنبال راهی برای یافتن متخصص جراح اطفال هستید، ما به شما سایت دکتر با من را پیشنهاد میکنیم که از خدمات این سایت و معرفی بهترین جراح عمومی بهرهمند شوید.
اگر کودک شرایط خاصی دارد و با مشکل جدی مواجه است، بهتر است که به دکتر متخصص اطفال مراجعه کنید. بهتر است در سال اول تولد این مراجعات بیشتر باشد و برای سال دوم هر سه ماه یا ۶ ماه به دکتر مراجعه کنید.
ممکن است که دکتر سوالاتی در مورد خواب، خوراک و وضعیت اجتماعی و رشد کودک بپرسد که از سلامت روح و جسم کودک مطمئن شود و در صورت وجود مشکل والدین را مطلع سازد. مراجعه زودهنگام به متخصص جراح اطفال نتایج بهتری را به دنبال خواهد داشت.
در صورتی که کودک تب بالای ۴۰ درجه داشت و این تب به همراه علائمی مانند تشنج، سرگیجه، گریه بیوقفه و تنگی نفس همراه بود، بهتر است هر چه زودتر به اورژانس مراجعه کنید. همچنین اگر کودک بالای دو ماه دمای معقد بالای ۳۸ درجه داشت، نیازمند مراجعه فوری به پزشک است.
کلام آخر
متخصصان اطفال پزشکانی هستند که برای تشخیص و درمان بیماریهای مرتبط با نوزادان و کودکان تخصص کسب کردهاند. ممکن است که تنها در حوزه اطفال تخصص داشته باشند یا در حوزههای دیگر این بخش فلوشیپ شوند. برای اطلاع از سلامت روح و جسم کودک بهتر است به متخصص جراح اطفال مراجعه کنید، به خصوص اگر مشکل یا ناهنجاری مادرزادی وجود دارد.
دیدگاه خود را درج کنید