قلب دارای چهار دریچه است که شامل دریچه تریسکوسپید، آئورت، میترال و دریچه ریوی است. زمانی که هر کدام از این دریچه ها دچار اختلال شوند، بیماری های دریچه ای قلب ایجاد می شود.
ما در این مقاله از دکتر با من قصد داریم به صورت مفصل درباره علت، علائم و روش های درمان بیماری دریچه ای قلب صحبت کنیم، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
هر کدام از دریچه های قلب چگونه کار می کنند؟
۴ دریچه قلب در محل خروجی ۴ دهلیز قلب قرار گرفته اند و جهت یک طرفه جریان خون را به دقت تنظیم می کنند. در واقع این چهار دریچه باعث می شوند که جریان خون به سمت قلب بازنگردد.
خون از طریق دریچه تریکسوپید و دریچه میترال از دهلیزهای چپ و راست وارد بطن ها می شوند. وقتی که بطن ها سرشار از خون شدند، دریچه ها بسته می شوند. بسته شدن دریچه ها باعث انقباض بطن ها و بازگشت خون از بطن ها به سمت دهلیز می شود.
وقتی که بطن ها دچار انقباض می شوند، دریچه آئورت و دریچه ریوی باز می شود و خون از بطن ها به سمت بیرون پمپاژ می شود. خون داخل بطن راست از دریچه ریوی و از طریق شریان ریوی جریان پیدا کرده و خون داخل بطن چپ از طریق دریچه آئورت به رگ اصلی آئورت انتقال پیدا می کند و سپس به کل بدن منتقل می شود.
وقتی که بطن ها انقباض خود را دست می دهند، دریچه های آئورت و ریوی بسته می شوند که باعث عدم بازگشت خون داخل شریان به بطن ها می شود. سپس دوباره دریچه های میترال و تریکوسپید باز می شوند و خون وارد دهلیزها می شود و این فرایند با هر بار تپش قلب ادامه دارد و باعث پمپاژ خون به سایر اندام های بدن می شود.
بیماری های دریچه ای قلب چیست؟
انواع بیماری های دریچه ای قلب به شرح زیر است:
- گشاد شدن دریچه قلب یا رگورژیتاسیون باعث بازگشت خون به قلب و داخل قلب می شود. این بیماری زمانی ایجاد می شود که دریچه به طور کامل بسته نشده است و خون به جای وارد شدن از قلب به داخل شریان ها به داخل قلب بازمی گردد. برگشت خون به قلب اکثرا در اثر افتادگی دریچه یا پرولاپس اتفاق می افتد.
- افتادگی دریچه یا پرولاپس زمانی رخ می دهد که لت های دریچه در حین بسته شدن دچار برآمدگی شوند. اصولا پرولاپس جزء نارسایی دریچه میترال می باشد.
- تنگی دریچه میترال: تنگی دریچه زمانی اتفاق می افتد که لت های دریچه قلب ضخیم شوند یا دچار گرفتگی و چسبندگی شوند که همین اتفاق باعث می شود که دریچه ی قلب به طور کامل باز نشود و در نتیجه خون به اندازه کافی از طریق دریچه جریان پیدا نمی کند. برخی از دریچه های قلب به طور همزمان دچار تنگی و مشکل بازگشت خون هستند. تنگی دریچه ی آئورت اصولا از طریق نوار قلب یا اکوکاردیوگرام قابل تشخیص است.
- انسداد دریچه قلب: در این صورت دریچه قلب به طور کامل بسته شده و راهی برای عبور خون از دریچه نمی باشد.
چه کسانی در خطر ابتلا به بیماری های دریچه ای قلب هستند؟
- بالا رفتن سن؛
- سابقه ابتلا به اندوکارتیت عفونی قلب؛
- سابقه تب روماتیسمی؛
- داشتن سابقه سکته قلبی؛
- سابقه نارسایی قلبی؛
- داشتن سابقه اختلالات دریچه ای قلب در گذشته؛
- اعتیاد به استفاده از مواد مخدر داخل وریدی؛
- فاکتورهای خطرزای ابتلا به بیماری عروق کرونری مانند چربی بالا، فشار خون بالا، استعمال دخانیات، مقاومت به انسولین، اضافه وزن، دیابت، تحرک و فعالیت جسمانی کم، بیماری قلبی عروقی و …
علائم بیماری های دریچه ای قلب چیست؟
- تنگی نفس در حین انجام فعالیت های بدنی یا دراز کشیدن؛
- ضعف، سرگیجه و گاهی غش کردن؛
- احساس ناراحتی و درد در قفسه سینه؛
- تپش قلب؛
- ورم مچ پا و شکم؛
- اضافه وزن ناگهانی؛
علت بیماری های دریچه ای قلب چیست؟
از جمله دلایل اختلالات دریچه ای قلب عبارتند از:
اختلالات و بیماری های قلبی
- فشار خون بالا؛
- نارسایی قلبی،
- گرفتگی شرایین در رگ دریچه آئورت؛
- حمله قلبی؛
تب روماتیسمی
در صورتی که مبتلا به گلودرد استرپتوکوک یا سایر عفونت های باکتریایی استرپتوکوک باشید و به طور کامل آن را درمان نکنید این وضعیت در آینده باعث اختلالات دریچه ای قلب می شود.
عفونت
برخی از انواع میکروب هایی که وارد جریان خون شده اند وارد قلب می شوند و در این صورت بافت سطحی قلب مانند دریچه های قلب را عفونی می کند. این نوع عفونت که به آن اندوکارتیت عفونی گفته می شود بسیار نادر است اما بسیار جدی و خطرناک است.
سایر دلایل
- اختلالات سیستم ایمنی بدن، مثل لوپوس میتواند به دریچه های آئورت و میترال آسیب بزند.
- سندرم کارسینوئید؛
- داروهای رژیمی؛
- سندرم مارفان؛
- اختلالات متابولیسم بدن؛
- پرتو درمانی؛
روش های تشخیص بیماری دریچه ای قلب
پزشک متخصص قلب و عروق ممکن است در هنگام گوش دادن به صدای قلب شما صداهای غیرمعمولی بشنود که مشکوک به بیماری دریچه ای قلب شود. در این صورت پزشک برای تشخیص بهتر اکوکاردیوگرافی را برای تایید یا رد این بیماری تجویز می کند.
درمان بیماری های دریچه ای قلب
بسیاری از افراد مبتلا به بیماری دریچه ای قلب با این بیماری زندگی می کنند و هرگز نیازمند انجام عمل جراحی و سایر روش های درمانی تهاجمی نمی شوند.
اما در صورتی که این بیماری باعث تاثیر منفی در عملیات پمپاژ خون قلب به سایر اندام ها شود به احتمال زیاد نیازمند ترمیم یا تعویض دریچه است. از جمله رایج ترین روش های درمان این بیماری عبارتند از:
- دارو درمانی؛
- ترمیم دریچه ی قلب؛
- تعویض دریچه ی قلب؛
کلام آخر
در صورتی که علائم بیماری های دریچه ای قلب که در این مقاله به آنها اشاره کردیم تجربه کردید، هر چه سریعتر به یک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید تا از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید و با روش های درمانی ساده این بیماری را درمان کنید.
اگر مشکوک به این بیماری هستید اما دسترسی به پزشک ندارید، جای هیچ گونه نگرانی نیست همین حالا از طریق سایت دکتر با من می توانید از بهترین متخصصین قلب و عروق کشور مشاوره پزشکی دریافت کنید، تا در صورت لزوم در اولین فرصت به یک مرکز قلب مراجعه کنید.
دیدگاه خود را درج کنید