وجود یک اختلال در سیستم عصبی بدن می تواند روی سایر بخش های مختلف بدن نیز تاثیر گذار باشد. این گونه از اختلالات می توانند باعث بروز بیماری های جدیدی باشند. هورمون های بدن ما از طریق غدد درون ریز و برون ریز ترشح می شوند. غدد بدن ما درون ریز و برون ریز هستند. غده هیپوفیز نیز یکی از غدد مهم بدن است که در ناحیه سر واقع شده است. در ادامه به بررسی بیماری آکرومگالی و ارتباط غدد با این بیماری می پردازیم.
بیماری آکرومگالی را بشناسیم
این بیماری جزو بیماری های نادر است که در اثر ترشح بیش از حد هورمون رشد ایجاد می شود. ترشح بیش از حد این هورمون باعث رشد بیش از حد استخوان ها می شود و فرم غیرعادی به بدن می دهد. هورمون رشد از هیپوفیز ترشح می شود.
با توجه به تحقیقات انجام شده، دانشمندان دریافته اند که اکثر افراد مبتلا دچار یک تومور خوش خیم به نام آدنوم هستند. این تومور می تواند منجر به بروز این بیماری شود. این بیماری اکثرا در میانسالی بروز می یابد. ابتلا به این بیماری از نظر جنسیتی تقریبا هیچ فرقی ندارد و در زنان و مردان به یک اندازه شایع است.
تاریخچه بیماری
اصطلاح آکرومگالی در سال۱۸۸۶ برای اولین بار توسط پیرماری ابداع شد. البته پیش از وی پزشکان دیگری مانند یوهان ویرسوابقی از این بیماری ارائه کردند. در آن زمان در اکثر بیماران مبتلا به آکرومگالی بزرگی هیپوفیز مشاهده شد. همچنین علت این بیماری پس از کشف هورمون رشد مشخص شد. در آغاز قرن بیستم با بوجود آمدن امکانات توانستند بیماری مورد نظر را با جراحی و رادیوتراپی کنترل کنند. در سال ۱۹۷۰ نیز درمان هایی برای این بیماری ارائه شد.
علائم بیماری
تشخیص این بیماری معمولا به کندی صورت می پذیرد. به شکلی که ممکن است متوجه شوید که سایز پای شما بزرگتر شده و تغییر کرده یا حلقه دست شما تنگ تر شده است.
علائم شایع آکرومگالی
- ابروی برجسته
- افزایش وزن
- خستگی
- سردرد
- صدای خشن و عمیق
- زبان یا فک بزرگ شده
- تعریق بیش از اندازه
- پوست ضخیم شده
- بوی بد بدن
- استخوان های بزرگ شده در صورت، دست ها و پاها
- مفاصل متورم که باعث محدودیت در حرکت می شوند.
- فضاهای بین دندانی
- رشد غیرطبیعی
- ناتوانی در خواب
- ضعف عضلانی
اگر فکر می کنید چند علائم را به طور همزمان دارید، باید در اسرع وقت به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
خطرات بیماری
بیماری آکرومگالی بیماری جدی است که اگر درمان نشود، خطرات زیادی برای سلامت و زندگی فرد دارد که می تواند زندگی فرد را تهدید جدی کند.
اگر این بیماری در مراحل اول پیشرفت شناسایی شود، معمولا درمان و جراحی موفقیت آمیز خواهد بود. جراحی برای برداشتن تومورهای هیپوفیز در اوایل کار موفقیت آمیز است. مقابله با این بیماری در اکثر مواقع برای افراد سخت خواهد بود.
عوارض رایج در صورت عدم درمان این بیماری
- از دست دادن بینایی
- فیبروم های رحمی در زنانی که دچار تومورهای خوش خیم هستند.
- کاهش ترشح هورمون های غده هیپوفیز
- سندروم تونل کارپال
- رشد پیش سرطانی یا پولیپ روی پوشش روده بزرگ
- دیابت نوع دو
- آرتروز
- بیماری قلبی
- بزرگ شدن قلب
- فشار خون بالا یا فشار خون پایین
- گواتر که شامل بزرگ شدن غده تیروئید است و باعث تورم گردن می شود.
درمان بیماری آکرومگالی
درمان بیماری شامل عمل جراحی و درمان دارویی است که در ادامه به بررسی هر یک از این ها می پردازیم.
اهداف درمان بیماری را بدانیم
- حفظ عملکرد طبیعی غده هیپوفیز
- بازگرداندن سطح تولید هورمون رشد به حالت طبیعی و عادی
- کاهش فشار اطراف هر تومور هیپوفیزی که در حال رشد است.
- بهبود علائم آکرومگالی
عمل جراحی
اولین گزینه ای که متخصص مغز و اعصاب به فرد مبتلا برای درمان پیشنهاد می کند، عمل جراحی است. عمل جراحی شامل برداشتن تومورهایی است که روی هیپوفیز اثرگذار هستند و در نتیجه باعث اختلال در ترشح هورمون رشد می شوند.
عمل جراحی تا حدودی می تواند عوارض و علائم این بیماری را بهبود ببخشد. یکی از عوارضی که احتمال می رود بروز یابد، آسیب به بافت هیپوفیز خواهد بود که تومور را دربر گرفته است. عوارض دیگری که این روش می تواند داشته باشد، شامل نشت مایع مغزی نخاعی و مننژیت است.
درمان دارویی
درمان دارویی یکی دیگر از روش هایی است که در صورتی که عمل جراحی موفقیت آمیز باشد، مورد استفاده قرار می گیرد. درمان دارویی عمدتا برای تنظیم میزان هورمون رشد به کار برده می شود. از این درمان برای کوچک کردن تومورها بهره می برند. این نوع از داروها غالبا برای تنظیم هورمون رشد یا GH نیز استفاده می شود.
داروهایی که برای کنترل بیماری بکار برده می شوند
- آنولوگ های سوماتوستاتین
- GH آنتاگونیست های گیرنده
- آگونیست های دوپامین
- تابش
پرتو درمانی نیز می تواند برای از بین بردن تومورهای سرطانی موثر باشد، از این رو پزشک متخصص ممکن است از پرتو درمانی برای کنترل بیماری استفاده کند.
این نوع درمان ممکن است با دارو همراه باشد و درمانی تدریجی است. اما تابش هم عوارض خاص خود را دارد. تابش ممکن است باعث اختلال در باروری افراد شده و در مواردی ممکن است باعث از دست دادن بینایی، ایجاد تومورهای ثانویه و آسیب مغزی شود.
سخن پایانی
بسیاری از بیماری ها وجود دارند که در صورت درمان آن ها می توان از بروز خطرات احتمالی که برای جان و سلامت انسان به وجود می آید، گرفته شود. خوشبختانه در حال حاضر با وجود پیشرفت تکنولوژی در حوزه پزشکی و دیگر قسمت ها بسیاری از بیماری ها قابل کنترل و درمان هستند.
در کشور عزیزمان ایران، بهترین دکترهای متخصص و بهترین جراحان، در حوزه های مختلف وجود دارند و همچنین روش های درمانی فراوانی نیز یافت می شود. دکتر متخصص مغز و اعصاب مشهور در تهران و سایر شهرستان ها روش های فراوانی برای آکرومگالی پیشنهاد کرده اند.
باید این پیشنهاد را به شما بدهیم که در صورتی که به پزشک متخصص خود دسترسی ندارید، می توانید از طریق سایت دکتر با من توسط بهترین متخصصان و پزشکان ویزیت شوید. این سایت در تلاش است که بهترین راه را برای ارتباط راحت تر پزشکان و بیماران فراهم کند.
شما در این سایت در هر ساعت شبانه روز می توانید با پزشک متخصص مغز و اعصاب مورد نظر خود در تماس باشید. این سایت حتی شما را با فروشگاه های لوازم پزشکی نیز آشنا می کند. شما می توانید مدارک پزشکی خود را به طور آنلاین برای دکتر مغز و اعصاب خود ارسال کنید. بنابراین در حالت کلی سایت دکتر با من امکانات و روش های ارتباطی موثری را برای افراد فراهم کرده است.
دیدگاه خود را درج کنید