اورژانسی در کنار شما هستیم! 09399589963
جستجوی
پیشرفته
  1. خانه
  2. اختلالات خلقی از علت تا نحوه درمان این بیماری
اختلالات خلقی از علت تا نحوه درمان این بیماری

اختلالات خلقی از علت تا نحوه درمان این بیماری

  • بهمن 24, 1401
  • 0 لایک
  • 458 بازدید
  • 0 دیدگاه

در مقالات جامع قبلی در سایت دکتر با من در خصوص لیست کامل بیماری های روانی در جهان صحبت کرده ایم که یکی از دسته های آن بیماری اختلالات خلقی است که در سال های گذشته در حوزه ی علم روانپزشکی رایج شده است. در نتیجه بهتر است به جای استرس و نگرانی در ابتدا سعی نمایید با مراجعه به پزشک، بیماری و نوع آن را تشخیص دهید و سپس به فکر درمان و حل کردن این بیماری باشید. در نتیجه ما در این مقاله سعی کرده ایم در خصوص بیماری، علت و نحوه درمان آن به طور کامل صحبت نماییم تا شما به اندازه کافی با آن آشنا شوید، پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

مفهوم بیماری اختلالات خلقی

اختلال خلقی یک وضعیت ناپایدار سلامت روان است که در درجه اول بر وضعیت عاطفی شخص تاثیر می گذارد در واقع این اختلالی است که در آن شما دوره های طولانی بدون تعادل که شامل شادی شدید، غم و اندوه شدید یا هر دو با هم را به مراتب تجربه می کنید. برخی از اختلالات خلقی نیز می تواند شامل سایر احساسات پایدار مانند عصبانیت و تحریک پذیری، که آن را به طور ثابت در اخلاق خود داشته باشید به همین جهت بهتر است که در ابتدا به متخصص روانپزشک خوب در تهران یا اعصاب و روان در سایت دکتر با من مراجعه و از علت و نحوه درمان بیماری خود آگاه شوید.
در این بیماری طبیعی است که خلق و خوی شما بسته به شرایط تغییر کند. با این حال، برای تشخیص اختلال خلقی، علائم باید برای چند هفته یا بیشتر در احساسات و رفتار شما وجود داشته باشد. چنانچه این بیماری به موقع درمان نشود تاثیر مستقیمی بر اختلالات روح و روان شما خواهد گذاشت به گونه ای که ممکن است شما را از کار کردن و یا انجام سایر امور زندگی باز دارد.

انواع اختلالات خلقی در انسان

انواع اختلالات خلقی
انواع اختلالات خلقی

با توجه به آمار منتشر شده در خصوص بیماری اختلالات روانی (DSM-5) در سال 2013، اختلالات خلقی به دو گروه اختلالات دوقطبی و وابسته و اختلالات افسردگی تقسیم شدند. که می توان گفت انواع اختلالات خلقی عبارتند از:
1. اختلال افسردگی اساسی (MDD) : این بیماری را روانپزشکان اغلب به عنوان افسردگی اساسی یا افسردگی بالینی معرفی می کنند که شامل دوره های غم و اندوه شدید، ناامیدی یا پوچی است که می تواند همراه با انواع علائم فیزیکی، شناختی و عاطفی در شخص باشد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

2. اختلال دوقطبی I : این بیماری با نام افسردگی شیدایی خوانده میشود که شخص اصولا یک حس سرخوشانه کاذب همراه با شیدایی را تجربه میکند که حتی تحرک پذیری وی در امور زندگی خود را در سطح غیر نرمالی بالا می برد. در طول دوره های شیدایی، افراد مبتلا به بیماری دوقطبی درجه یک نیز به طور منظم درگیر فعالیت های مخاطره آمیزی می شوند که می تواند منجر به عواقب منفی برای خود یا دیگران شود. در واقع این اختلال دو قطبی در اختلالات خلقی در دو درجه در نظر گرفته می شود که وخامت حال بیمار را نشان می دهد.

3. اختلال دوقطبی II : تشخیص بیماری دوقطبی در درجه دو آن، فرد باید حداقل یک دوره هیپومانیا فعلی یا گذشته (شکل کمتر شدید شیدایی) و حداقل یک دوره افسردگی اساسی فعلی با گذشته در طول بیماری خود داشته باشد. در این جا شاهد علائم خفیف تری از شیدایی و سایر نشانه های این بیماری هستیم.

4. اختلال سیکلوتایمی : تشخیص این بیماری در کسانی که حداقل دو سال سابقه بیماری در حوزه ی هیپومانیا و شبیه افسردگی دارند نیاز است که پزشک بتواند تشخیص دهد در ادامه این بیماری را درمان و بهبود بخشد.
5. اختلال دوقطبی و مرتبط با آن به دلیل یک بیماری دیگر : گاهی شخص در شرایطی قرار می گیرد، که برخی از شرایط پزشکی در واقع می توانند علائم اختلال دوقطبی را ایجاد کنند. این زمانی تشخیص داده می شود که شواهدی وجود داشته باشد که اختلال خلقی نتیجه مستقیم فیزیولوژیکی یک بیماری پزشکی (نه روانی) دیگر است که در فرد به وجود آمده و در نتیجه منجر به این بیماری شده است.

5. اختلال افسردگی ناشی از یک بیماری دیگر : مشابه اختلال دوقطبی مربوط به یک بیماری پزشکی دیگر است که این تشخیص برای افرادی که علائم افسردگی دارند، استفاده می شود. با این حال، علائم به طور مستقیم توسط یک بیماری زمینه ای مانند کم کاری تیروئید ایجاد می شود.

6.اختلال دوقطبی ناشی از مواد/دارو : فردی را توصیف می‌کند که علائم اختلال دوقطبی را در نتیجه مصرف الکل، مواد مخدر یا دارو تجربه می‌کند.

7.اختلال افسردگی ناشی از مواد/دارو : این تشخیص زمانی داده می شود که یک فرد اختلال افسردگی را در نتیجه مصرف الکل ، مواد مخدر یا دارو تجربه کند.

8.سایر اختلالات دوقطبی مشخص یا نامشخص: این تشخیص‌ها ممکن است زمانی مورد استفاده قرار گیرند که فرد نشانه های انواع اختلال دوقطبی دیگری را نداشته باشد، اما علائم دوقطبی را تجربه می‌کند مانند: مانند دوره هیپومانیک که فقط دو روز طول می‌کشد.

مصرف بازار دارویی اختلال خلقی در ایالات متحده
مصرف بازار دارویی اختلال خلقی در ایالات متحده

اختلالات خلقی جدید

DSM-5 سه اختلال خلقی جدید در آمار خود اضافه کرده است که این شامل:
1. اختلال اختلال در تنظیم خلقی مخرب : این اختلال افسردگی به DSM-5 برای کودکان 6 تا 18 ساله است که سابقه ی تحریک پذیری و عصبانیت مداوم و دوره های مکرر را تجربه می کنند و یا نشانه هایی مانند، طغیان شدید و خلق و خوی جدید در شخص که بدون هیچ گونه تحریک قابل توجهی از خود یک سری رفتارهای طغیان گر نشانگر می دهند، اضافه خواهد شد.
2. اختلال افسردگی مداوم : این بیماری شامل اختلال افسردگی اساسی مزمن (که برای دو یا چند سال طول طول خواهد کشید) و حتی می تواند به عنوان اختلال دیس تایمی یا دیس تایمی شناخته شود اما به طور کلی یک نوع درجه پایین تر از افسردگی است.
3.اختلال نارسایی پیش از قاعدگی : این بیماری کوتاه مدت در بازده زمانی خود به وجود یک یا چند علامت خاص در هفته قبل از شروع قاعدگی و به دنبال آن برطرف شدن این علائم پس از آن دوره شروع خواهد شد. این علائم شامل نوسانات خلقی، تحریک پذیری یا عصبانیت ، خلق افسرده یا ناامیدی و اضطراب یا تنش است.

علائم بیماری اختلالات خلقی چیست؟

علائم اختلال خلقی
علائم اختلال خلقی

اختلالات خلقی می تواند منجر به دشواری در انجام وظایف و خواسته های روزمره زندگی شود. برخی از افراد، به ویژه کودکان، ممکن است علائم فیزیکی افسردگی، مانند سردردهای غیر قابل توضیح یا معده درد داشته باشند. از آنجایی که انواع مختلفی از اختلالات خلقی وجود دارد، می توانند اثرات بسیار متفاوتی بر کیفیت زندگی داشته فرد داشته باشد. اما به طور کلی شامل علائم موارد زیر است:

● 1.از دست دادن علاقه شخص به زندگی و تمایلات خود
● 2.کمتر یا بیشتر از حد معمول غذا خوردن
● 3. مشکل در خوابیدن یا خوابیدن بیش از حد معمول
● 4. احساس خستگی
● 5. گریه کردن مداوم
● 6. اضطراب طولانی مدت
● 7. عدم داشتن آرامش
● 8. احساس انزوا، غمگینی، ناامیدی و بی ارزشی
● 9. مشکل در تمرکز
● 10. مشکلات تصمیم گیری
● 11. احساس گناه در فرد
● 12 تحریک پذیری
● 13. افکار مردن و یا خودکشی در فرد

میزان شدت این علائم از هر فرد به فرد دیگر کاملا فرق دارد و در نتیجه می توان گفت که بهتر است برای تشخیص و نحوه درمان درست بیماری های اعصاب و روان به روانپزشک و یا متخصص اعصاب در سایت دکتر با من مراجعه نمود.

علت بیماری اختلالات دو قطبی چیست؟

شیوع اختلال خلقی در میان بزرگسالان ایالات متحده بین سال های 2008 تا 2012 بر اساس جنسیت
شیوع اختلال خلقی در میان بزرگسالان ایالات متحده بین سال های 2008 تا 2012 بر اساس جنسیت

تا کنون هیچ‌کس علت دقیق اختلالات خلقی را نمی‌داند، اما به نظر می‌رسد عوامل مختلفی در ایجاد این اختلالات نقش دارند که بیشتر آن برگرفته از محیط خانواده و اجتماع است. عدم تعادل شیمیایی در مغز مهم ترین علت است. رویدادهای استرس‌زای زندگی مانند مرگ، طلاق یا ضربه‌های روحی نیز می‌توانند باعث افسردگی شوند، به خصوص اگر فردی سابقه ی این بیماری را در خانواده و ژنتیک خود داشته باشد، احتمال مبتلا شدن وی بیشتر است.

درمان بیماری اختلالات خلقی

1. مشاوره با روانشناس و یا روانپزشک
در زمان مشاوره که به اصطلاح درمان شناختی رفتاری (CBT) نامیده می شود که یک شکل رایج درمانی است که برای درمان بسیاری از مشکلات سلامت روان از جمله افسردگی و اختلال دوقطبی استفاده می شود. با CBT، یک درمانگر به شما یاد می دهد که الگوهای افکار منفی را دوباره چارچوب بندی کنید و با استفاده از مکانیسم های مقابله ای سالم ، رفتارهای بالقوه مضر را تغییر دهید .
نوع دیگری از درمان که ممکن است برای مبتلایان به اختلالات خلقی توصیه شود خانواده درمانی است. خانواده درمانی می تواند به شما کمک کند تا در مورد وضعیت سلامتی خودتان اطلاعات بیشتری کسب کنند، که می تواند به شما کمک کند تا در طول درمان بهتر از شما سوی درمانگر حمایت شود.
2. دارو درمانی
پزشک ممکن است برای فردی که اختلال خلقی دارد داروهای ضد افسردگی تجویز کند. داروهای ضد افسردگی برای درمان افسردگی و انواع خاصی از اختلال دوقطبی استفاده می شود. اما هیچگاه به صورت خودسرانه از مصرف داروهای روانپزشکی خود داری کنید و حتما این کار توسط پزشک برای شما تجویز شود.
داروهایی چون دپاکوت (والپروات سدیم)، لامیکتال (لاموتریژین) و تگرتول (کاربامازپین) داروهای ضد تشنج هستند که گاهی برای درمان علائم اختلال دوقطبی و اختلال خلقی استفاده می شوند. داروهای ضد تشنج برای درمان تشنج در افراد مبتلا به صرع استفاده می شود، اما مشخص شده است که در درمان علائم اختلال دوقطبی یا خلقی صد در صد نیز موثر هستند.

نتیجه گیری

چنانچه خود یا اطرافیان شما دچار این بیماری شده اند اصلا نگران نباشید چرا که در صورت تشخیص به موقع نیز قابل درمان است. در واقع می توان گفت که این بیماری توسط روانپزشک به راحتی قابل درمان است. شما می توانید برای دریافت نوبت اینترنتی از متخصصان روانپزشکی یا اعصاب و روان به سایت دکتر بامن مراجعه کنید. در واقع بعد از اینکه وارد سایت شد ابتدا لیست پزشکان را جستجو نمایید و سپس پزشک مدنظر خود را مشاهده و وارد پروفایل وی شده و نوبت آنلاین پزشکی خود را ثبت و اخذ نمایید.

منابع
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/mood-disorders
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17843-mood-disorders
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558911/
https://www.msdmanuals.com/home/mental-health-disorders/mood-disorders/overview-of-mood-disorders
https://www.psycom.net/mood-disorders
https://mooddisorders.ca/
https://www.chop.edu/conditions-diseases/mood-disorders-children-and-adolescents
https://www.oxfordhealth.nhs.uk/research/themes/mood-disorders/

دیدگاه خود را درج کنید