کیست تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک چیست و راه های درمان آن
- 0 لایک
- 440 بازدید
- 0 دیدگاه
بسیاری از خانم ها در طول عمر خود به این بیماری دچار شده اند، به گونه ای که می توان گفت یکی از رایج ترین بیماری ها در بین خانم هاست. به همین جهت کیست تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک بیماری بسیار حادی نبوده اما بهتر است در زمان مواجه با بیماری هرچه سریع تر به پزشک زنان در سایت دکتر با من مراجعه کنید.
مفهوم سندرم تخمدان پلی کیستیک
در دو طرف رحم یک جفت غدد بیضی شکل وجود دارد که توسط لوله هایی به اسم فالوپ به هم می رسند. تخمدان ها وظیفه ی تولید هورمون هایی مانند استروژن و پروژسترون را دارند تا عادت ماهیانه در فرد تنظیم شود.
در واقع این تخمدان ها، تخمک را تولید می کنند. افرادی که دچار بیماری سندروم پلی کیستیک می شوند، تخمدان را تولید می کنند اما دیگر به داخل رحم وارد نمی شود.
این کیست به شکل یک توده بوده که می تواند درونِ خون، مایع و یا حتی چربی نیز وجود داشته باشد. سایز هر کیست در یک فرد نسبت به فرد دیگر کاملا متفاوت است و از کوچک تا بزرگ نیز قابل تغییر است. بسیاری از کیست های تخمدان خود از بین می روند اما ممکن است برخی بزرگ شوند و نیاز به درمان هایی مانند جراحی یا لاپاراسکوپی داشته باشند.
علائم کیست تخمدان چیست؟
کیست تخمدان اگر کوچک باشد می تواند علائمی را از خود بروز ندهد اما اگر بزرگتر شود قطعا با یک سری از علائم همراه است مانند:
- نفخ زیاد شکم
- قاعدگی نامرتب
- استخوان لگن دردناک
- احساس درد در زمان رابطه جنسی
- حالت همیشگی و خاص استفراغ و تهوع
- روده حرکات دردناکی را به شما القا کند
- کمر درد و پا درد شدید
و در حالت شدید نیز شما دچار تب و لرز خواهید شد که در آنجا حتما بایستی به دکتر زنان مراجعه کنید.
چه تفاوتی میان فیبروم رحم و کیست تخمدان وجود دارد؟
فیبروم رحم گونه ای از توده های خاص است که یک حالت توپ شکل مانند بافت بدن دارد اما کیست نوعی کیسه های پر از مایع است و شباهتی که دارند، صرفا در خصوص علائمی است که از خود نشان می دهند. مانند درد لگنی است. اما فیبروم نشانه ای نیز بر ادرار شخص نیز خواهد گذاشت.
انواع کیست تخمدان
کیست تخمدان دارای تنوع بسیار زیادی است که در زیر مهم ترین آنها را برای شما نام برده ایم:
- کیست ساده یا فولیکولی
- کیست بدخیم تخمدان
- کیست اندومتریوئید یا شکلاتی
- کیست درموئید
- کیست عملکردی یا فانکشنال
- کیست تخمدان نئوپلاستیک خوش خیم
- کیست هموراژیک
- کیست فولیکول
در زیر رایج ترین و مهم ترین کیست های تخمدان را برای شما توضیح داده ایم.
مفهوم کیست ساده
این کیست ها، کیست های بسیار ساده ای هستند که بعضا فرد حتی متوجه آن نخواهد شد و دارای علائم شدید و یا حتی بدون علائم است. این کیست یکی از رایج ترین کیست هایی است که خانم ها به آن دچار می شوند و به راحتی نیز درمان می شوند و با سونوگرافی ساده نیز قابل تشخیص است.
مفهوم کیست بدخیم تخمدان
این نوع کیست ها متاسفانه ساده نبود و در بسیاری از حالات نیز سرطانی است و شخص را با مشکل مواجه می سازد و بایستی سریعا تحت درمان قرار بگیرد.
مفهوم کیست شکلاتی
کیست شکلاتی اصولا به خاطر عوامل ژنتیکی به وجود می آید و شخص بر اساس سابقه ی ژنتیکی به آن مبتلا شده است اما هنوز به درستی متخصص زنان و زایمان در خصوص کیست شکلاتی نظر جامعی را ارائه نداده اند.
مفهوم کیست درموئید
نوعی کیست که به آن تراتوم بالغ می گویند و تا حدود ۱۵ سانتی متر نیز اندازه آن است. این کیست معمولا به همراه چربی، مو و غضروف اضافی است.
مفهوم کیست فولیکولار
کیست هایی کوچک هستد که در زمان قبل از عادت ماهانه ایجاد می شوند و حتی با درد نیز همراه هستند و زمانی که شخص پریود می شود نیز از بین می روند.
علت ایجاد کیست تخمدان در بدن
کیست تخمدان در اثر آزاد نشدن تخمک ها و جمع شدن توده هایی به شکل مایع به وجود می آیند که عوامل زیر در ایجاد آن بسیار دخیل هستند.
- چاقی و اضافه وزن
- اختلالات هورمونی
- اختلالات عملکردی تخمدان ها
- ژنتیک
- کم کاری یا پرکاری تیروئید
- عدم تخمک گذاری
در نتیجه می توان گفت که این علائم در افراد کاملا متفاوت است و بهترین تشخیص را دکتر زنان و زایمان در این حوزه خواهد داد.
کیست تخمدان چگونه تشخیص داده می شود؟
یکی از رایج ترین روش هایی که کیست تخمدان یا سندروم پلی کیستیک می تواند به خوبی تشخیص داده شود، انجام سونوگرافی است که به راحتی قابل تشخیص است. اما برای بررسی بیشتر توسط دکتر زنان و زایمان، پزشک به سونوگرافی اکتفا نمی کند و موارد زیر را برای بیمار خود تجویز می کند:
- سونوگرافی لگنی
- لاپاراسکوپی
- آزمایش خون ۱۲۵ CA ، تست هورمون های تستوسترون، پرولاکتین، انسولین و LH
- ام آر آی
- سی تی اسکن
- معاینه لگنی بیمار
موارد بالا مهم ترین و دقیق ترین راه هایی است که توسط پزشک زنان صورت می گیرد و سپس بعد از آن، راه های درمان را انتخاب می کند.
راه های درمان کیست تخمدان یا پلی کیستیک
پزشک با توجه به نوع کیست بیمار و سابقه ی او یکی از روش های درمان را برای بیمار خود استفاده می کند:
- دارو درمانی مانند: داروهای ضد بارداری و هورمونی جهت تنظیم هورمون های بدن
- لاپاراسکوپی و لاپاراتومی
- اوفورکتومی
- جراحی باز و فریز کردن
موارد بالا زمانی است که کیست دیگر به درمان دارویی پاسخ ندهد و بسیار بزرگ باشد.
راه های درمان کیست به روش خانگی
راه های زیادی وجود دارد که شما بایستی آنها را رعایت کنید و یا اینکه از به وجود آمدن کیست تخمدان جلوگیری کنید که یکی از این راه ها، قرار دادن ورزش های سبک و عدم مصرف فست فود و غذاهای فراوری شده است. بهترین روش های درمانی در منزل به شرح زیر است:
- ایجاد سبک زندگی سالم
- رژیم غذایی مناسب
- آرامش و مدیتیشن
- استفاده از کیسه آب گرم و حوله گرم
- رفتن به مراکز ماساژ و یا در منزل خودتان می توانید به آرامی سطح شکم را ماساژ دهید.
آیا باید کیست تخمدان را درمان کرد؟
هر بیماری ای چنانچه درمان نشود عوارض بسیار جدی تری را به همراه خواهد داشت. کیست تخمدان ممکن است باعث ترکیدن کیست و درد شدید و یا پیچ خوردگی تخمدان شود.
در مواقعی دیگر نیز احتمال دارد که شما دچار سرطان کیست شده باشید و نیاز به عمل داشته باشد و یا اینکه تحت درمان پزشک زنان در سایت دکتر با من قرار بگیرید، در غیر این صورت احتمال این وجود دارد که شما به بیماری های بدتر و یا حتی از دست دادن جان خود مواجه شوید.
آیا کیست تخمدان جلوی بارداری را می گیرد؟
این سوال بستگی به این دارد که شما چه نوعی از کیست را تجربه کنید. اگر دچار کیست های ساده شده باشید احتمال اینکه باردار شوید، هست اما اگر کیست های شما بزرگ باشد حتی احتمال نازایی برای شما نیز وجود دارد.
آیا می توان از بیماری کیست تخمدان جلوگیری کرد؟
بله شما با انجام آزمایش های روتین در سال، مانند سونوگرافی و آزمایش های نام برده در مقاله، می توانید از ایجاد کیست در بدن خود جلوگیری کنید و علاوه بر آن با داشتن برنامه ی غذایی سالم و دوری از فست فود نیز می توانید از بروز این بیماری جلوگیری کنید. علاوه بر این نیز این بیماری سن خاصی ندارد و از سنین جوانی نیز می تواند شروع شود.
کلام آخر
امروزه با توجه به سبک زندگی وجود تنش های روزمره احتمال ابتلا به سندروم پلی کیستیک یا کیست تخمدان وجود دارد و بهتر است قبل از ایجاد آن با داشتن برنامه غذایی مناسب، جلوی آن را بگیریم. اما در صورت مشاهده ی علائم گفته شده حتما به پزشک زنان و زایمان در سایت دکتر با من مراجعه کنید.
این سایت تخصصی ترین سایت پزشکی در کشور بوده که با ارائه ی لیست کامل پزشکانِ زنان و زایمان،، امکان مشاوره و اخذ نوبت نیز در آن وجود دارد.
دیدگاه خود را درج کنید