اورژانسی در کنار شما هستیم! 09399589963
جستجوی
پیشرفته
  1. خانه
  2. هر آنچه راجع به اختلالات سیستم دفع باید بدانید
هر آنچه راجع به اختلالات سیستم دفع باید بدانید

هر آنچه راجع به اختلالات سیستم دفع باید بدانید

  • اسفند ۲۶, ۱۴۰۱
  • 0 لایک
  • 497 بازدید
  • 0 دیدگاه

ما در مقالات قبل در سایت دکتر با من راجع به اختلالات روانپزشکی صحبت کرده ایم که یکی از آنها، اختلالات سیستم دفع است و شخص بایستی برای آگاهی بیشتر از روند درمان خود و مراجعه به پزشک اطلاعات کلی راجع به بیماری اختلال دفع داشته باشد. در نتیجه ما در این مقاله تمام مواردی که شما بایستی راجع به این اختلال بدانید را آورده ایم. پس تا انتهای آن همراه ما باشید.

مقدمه و مفهوم اختلال دفع

اکثر پزشکان بر این نظر هستند که انسان بایستی در طول روز آب بسیاری بنوشد تا بتواند از بدن خود به درستی مراقبت نماید. ولی آیا علت این کار را می دانید؟ به این دلیل که کمبود آب ممکن است منجر به اختلالات سیستم دفع و نارسایی کلیه، سنگ کلیه و بیماری اور یا به اصطلاح بالا رفتن اوره در خون شود. این اختلال می تواند منجر به تغییر کامل سبک زندگی شما شود و از این رو بر سلامت کلی شما نیز تاثیر بگذارد.

سیستم دفعی یک ساختار بیولوژیکی ضروری است که مسئول حذف مواد اضافی یا زائد از بدن انسان برای حفظ هموستاز است. این محصولات حاصل متابولیسم هستند و به صورت عرق، ادرار و مدفوع از بدن انسان خارج می شوند.

حتی با وجود اینکه چندین اندام با این فرآیند مرتبط هستند، اصطلاح سیستم دفعی برای اندام هایی که مستقیماً با روش دفع مرتبط هستند استفاده می شود. این شامل کلیه ها، غدد عرق، کبد و روده بزرگ است. بیماری های سیستم دفعی زمانی اتفاق می افتد که یک یا چند سیستم دفعی به درستی کار نمی کنند که اصلا وضعیت ایده آلی نیست. به همین دلیل، فرد ممکن است از انواع بیماری ها رنج ببرد. برای درمان و حل مشکل حتما به دکتر اورولوژی تهران مراجعه فرمایید.

کلیه ها چه کاری در بدن انجام می دهند؟

  • کلیه ها مسئول فیلتر کردن مواد زائد و آب اضافی خون هستند.
  • کبد اسیدهای آمینه و سایر سموم موجود در خون را تجزیه می کند.
  • علاوه بر این، روده بزرگ وظیفه حذف مواد زائد جامد باقی مانده پس از هضم غذا را بر عهده دارد.
  • غدد عرق به خلاص شدن از شر آب و نمک اضافی از طریق عرق کمک می کند.
  • همچنین ریه ها دی اکسید کربن و بخار آب را بازدم می کنند.

همانطور که در بالا ذکر شد، عملکرد نامناسب این اندام ها می تواند منجر به چندین بیماری شود و برخی از آنها کشنده باشد. که در نتیجه انسان دچار اختلال در سیستم دفع شود.

انواع اختلالات سیستم دفع

همان طور که در بالا گفتیم یکی از مواردی که منجر به اختلال در سیستم دفع می شود، عملکرد نامناسب مجاری ادراری است که در ادامه انواع آن را توضیح خواهیم داد.

نارسایی کلیه

نارسایی کلیه
نارسایی کلیه

یکی از مهم ترین نارسایی ها در این نوع اختلالات، نارسایی کلیه است. این بیماری زمانی اتفاق می‌افتد که کلیه‌ها برای فیلتر کردن ادرار از طریق فیلتراسیون گلومرولی تلاش می‌کنند. نارسایی کلیه بیشتر به دو نوع حاد و مزمن طبقه بندی می شود.

نارسایی حاد کلیه زمانی رخ می دهد که هر دو کلیه به طور ناگهانی از کار بیفتند. علائم ARF تورم دست ها، صورت و پاها، خونریزی داخلی، تشنج و حتی کما است.

از سوی دیگر، نارسایی مزمن کلیه زمانی است که کلیه ها ظرفیت خود را به تدریج در طول زمان از دست می دهند. برخی از علائم برجسته CRF کاهش وزن ناگهانی، فشار خون بالا، گرفتگی عضلات، کبودی آسان است.

پیوند کلیه و دیالیز آن، درمان های موجود برای نارسایی کلیه هستند.

سنگ کلیه

سنگ کلیه
سنگ کلیه

رسوبی از مواد معدنی و نمک های اسیدی در کلیه است. دلیل دقیق این بیماری به سختی قابل تشخیص است زیرا از فردی به فرد دیگر متفاوت است. با این حال، برخی از موارد برجسته عبارتند از اضافه وزن، برخی شرایط پزشکی و استفاده منظم از مکمل ها و داروها.

علائم سنگ کلیه، درد شدید در طرفین شکم، کمردرد و حالت تهوع است. با وجود اینکه سناریوی دردناکی است، سنگ کلیه معمولاً هیچ آسیب دائمی بر جای نمی گذارد.

نوشیدن آب فراوان و برخی داروهای تجویز شده می تواند این مشکل را درمان کند. با این حال، در مورد سنگ های بزرگتر، اقدامات پزشکی لازم است.

اورمی یا سندرم اورمیا

اختلال اورمی یا سندرم اورمیا
اختلال اورمی یا سندرم اورمیا

اورمی سومین نام در لیست بیماری های دستگاه دفع است. این بیماری در نتیجه افزایش سطح اوره در خون است.

این وضعیت زمانی رخ می دهد که کلیه توانایی خود را در فیلتر کردن مواد زائد از دست می دهد. علائم اورمی عبارتند از حالت تهوع، خستگی، از دست دادن اشتها، آشفتگی ذهنی و طعم فلزی در دهان. همودیالیز درمان رایج این بیماری است.

نفریت

اختلال نفریت
اختلال نفریت

این یکی دیگر از بیماری های مهم دستگاه دفع است. در اینجا نفرون ها، عناصر عملکردی کلیه، ملتهب می شوند. به این وضعیت گلومرولونفریت نیز می گویند. تعیین علت دقیق این اختلال دشوار است و با گذشت زمان ممکن است ایجاد شود.

برخی از علائم بارز نفریت عبارتند از: ادرار کف آلود، وجود خون در ادرار، تغییر رنگ ادرار و غیره. مصرف منظم دارو و دیالیز در صورت نیاز می تواند این بیماری را درمان کند.سایر اختلالات قابل توجه دستگاه دفع ترشح رنین، ادم، اورتریت، آنوری، پلی اوری و غیره است.

اهمیت یک سیستم دفعی با عملکرد خوب را نمی توان به اندازه کافی مورد تاکید قرار داد. این یک فرد را سالم و عاری از چندین مشکل عمده بهداشتی نگه می دارد.

آنوریا

آنوریا
آنوریا

این وضعیتی است که با عدم دفع ادرار مشخص می شود. گزینه های درمانی متعددی می تواند وجود داشته باشد، اما افزایش مصرف مایعات و الکترولیت ها، درمان اولیه است که شخص بایستی آن ها را در اولویت خود بگذارد و می توان گفت که شما می توانید از متخصص اورولوژی در سایت دکتر با من اخذ نمایید.

پلی یوریا

اختلال پلی یوریا
اختلال پلی یوریا

این اصطلاحی است که به دفع زیاد یا تکرر ادرار داده می شود که زمانی اتفاق می افتد که کلیه ها قادر به فیلتر کردن و جذب مجدد آب ادرار نباشند. این علامتی است که در بسیاری از بیماری های زمینه ای بدن مانند دیابت شیرین و دیابت بی مزه دیده می شود.

علت اختلال سیستم دفع  چیست؟

بیماری هایی که سیستم دفعی را تحت تاثیر قرار می دهند نفریت، اورمی، سنگ کلیه، پلی اوری، آونری، ادماتو هستند و علل مهم آن می تواند موارد زیر باشد.

  1. مشکلات مادرزادی

برخی از افراد به صورت مادرزادی در خصوص سیستم دفع ادراری و کلیه های خود مشکلاتی دارند که کاملا به صورت ژنتیکی بوده و بایستی برای درمان آن به دکتر اورولوژی و کلیه در سایت دکتر با من مراجعه کنند.

  1. اختلالات سیستم عصبی

یک سری از افراد نیز به دلیل مشکلاتی که در سیستم عصبی خود دارند بیماری های مختلفی مانند: نخاع، تشنج، فلج مغزی گرفته و در نتیجه آن دچار اختلالات در سیستم دفع می شوند و بهتر است به دکتر اعصاب و روان برای درمان آن مراجعه کنند.

  1. عادت های بد رفتاری در زندگی شخصی

به طور مثال برخی از اشخاص، ادرار خود را نگه می دارند یا از خوراکی هایی استفاده می کنند که منجر به سنگ کلیه یا مثانه می شود. در این جا می توان گفت که شخص احتمال ابتلا به این اختلال را دارد.

  1. اختلالات غددی

زمانی پیش می آید که به علت مشکلات تیروئیدی یا دیابت، کلیه ها دچار بیماری می شوند و سیستم دفع با اختلال مواجه می شود. که در این صورت مراجعه به دکتر غدد نیز در کنار متخصص اعصاب و روان واجب است.

نحوه تشخیص اختلال سیستم دفع

تشخیص اختلال دفع
تشخیص اختلال دفع

نارسایی کلیوی عمدتاً با کاهش میزان فیلتراسیون گلومرولی درک می شود که همچنین گفته می شود سرعت فیلتر شدن خون در گلومرول های کلیه است.

این با کاهش سطح تولید ادرار یا با تعیین مواد زائد مانند اوره یا کراتینین در خون بررسی می شود. بسته به دلیل، از دست دادن خون در ادرار یا از دست دادن پروتئین در ادرار می تواند مشخص شود. همچنین ممکن است برخی مشکلات عمده با افزایش سطح مایعات در بدن وجود داشته باشد که منجر به تورم افزایش سطح پتاسیم، افزایش سطح فسفات و کم خونی می شود.

استخوان های بدن نیز تحت تأثیر این بیماری قرار می گیرند تشخیص این موضوع بر عهده ی پزشک است که وی با توجه به معاینه و شرح حال بیمار موارد زیر را برای او تجویز می کند:

  1. سونوگرافی از کلیه و مجاری ادراری
  2. آزمایش خون، ادرار و مدفوع
  3. تست نوار مثانه
  4. در صورت موارد حاد، ام آر آی گرفته می شود.
  5. بررسی نشانه های عصبی بیمار توسط روانپزشک

ولی به طور کلی این موضوع بر عهده ی پزشک اورولوژ است و لطفا از هرگونه اقدام بدون مشورت با وی پرهیز نمایید.

درمان اختلال سیستم دفع

  • تجویز دارو برای تنظیم به موقع انجام ادرار در شخص و حذف مواد محرک آن
  • درمان یبوست با دارو های روان کننده و دیگر داروها. چرا که این کار موجب خواهد شد فشار از روی مثانه برداشته شود.
  • درمان عفونت ادراری
  • تجویز داروهایی چون داروهای آنتی کولینرژیک، داروهای مهارگر رسپتور آلفا، جراحی و سونداژ متناوب تمیز از جمله راهکارهای دیگر است.
  • مراجعه به روانپزشک یا روانشناس جهت درمان اختلال های عصبی است که موجب می شود شخص آرام تر شود و درمان او با کیفیت بهتری انجام شود.

انتخاب هر یک از موارد بالا به عهدی پزشک کلیه یا اورولوژی و اعصاب و روان است تا شما به سلامت و بهبودی کامل خود برسید.

نتیجه گیری

ما در این مقاله در خصوص اختلالات سیستم دفع، تشخیص و درمان آن صحبت کرده ایم تا شما بتوانید به خوبی اختلال سیستم دفع و مشکلات دفع ادرار خود را که می تواند که به دلیل مشکلات عصبی باشد را درمان کنید.

برای این کار بهتر است به متخصص روانپزشکی و کلیه مراجعه نمایید و نوبت اینترنتی خود را از سایت دکتر با من اخذ کنید. نحوه دریافت اخذ نوبت از سایت دکتر با من بدین شکل است: شما وارد سایت می شوید در آنجا متخصص اعصاب و روان و کلیه را جستجو نموده و سپس وارد پروفایل پزشک شده و به قسمت دریافت نوبت آنلاین می روید و نوبت خود را ثبت و در زمان مشخص به پزشک مراجعه می کنید.

با آرزوی بهبودی و سلامت شما همراهان عزیز دکتر با من

منابع

دیدگاه خود را درج کنید