رایج ترین علت مرگ و میر در سراسر دنیا سکته قلبی خفیف است.این بیماری به دلیل عدم توجه کافی به آن سالانه جان بسیاری از افراد را می گیرد. بنابراین اطلاع از علائم سکته قلبی خفیف در مردان و زنان و توجه به آنها می تواند، از وقوع وقایع ناگوار جلوگیری کند. ما در این مقاله از دکتر با من قصد داریم شما را با علائم سکته قلبی خفیف، عوارض سکته قلبی خفیف و داروهای سکته قلبی خفیف آشنا کنیم پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
سکته قلبی خفیف چیست؟
در حمله قلبی خفیف (اصطلاح علمی آنفارکتوس میوکارد بدون صعود قطعه ST یا NSTEMI) جریان خون داخل یکی از عروق کرونری قلب به دلیل جمع شدن پلاک های چربی تا حدی مسدود می شود و باعث خونرسانی ضعیف به قلب می شود. در واقع سکته قلبی خفیف بخش کوچکی از عضله قلبی را تحت تاثیر قرار می دهد و آسیب زیادی به بافت قلب وارد نمی شود.
چنانچه در صورت مراجعه به متخصص قلب و عروق؛ پزشک به شما بگوید که یک حمله قلبی خفیف را پشت سر گذاشته اید، این بدین معنا است که آسیب جدی به قلبتان وارد نشده است و تنها بخش کوچکی از قلب درگیر شده است. البته سکته قلبی خفیف به عنوان یک هشدار است که در صورت عدم توجه به آن و درمان حمله قلبی خفیف ممکن است عوارضی مانند نارسایی قلبی، آریتمی ضربان قلب، خطر سکته قلبی دوم و سایر مشکلات قلبی دیگر را به دنبال داشته باشد.
علائم سکته ی خفیف چیست؟
چنانچه هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، می بایست هر چه سریعتر به یک مرکز اورژانس مراجعه کنید:
- ناراحتی یا درد قفسه سینه: یکی از علائم اصلی حملات قلبی خفیف و شدید درد قفسه سیسنه است که در حدود چند دقیقه طول می کشد یا امکان دارد از بین برود و مجددا درد عود کند. البته ممکن است فرد احساس ناراحتی قفسه سینه که شبیه احساس فشار در مرکز سینه، چلانده شدن یا پر بودن را نیز تجربه کند.
- درد در بالا تنه: یکی دیگر از علائم سکته قلبی خفیف یا به طور کلی سکته قلبی احساس درد یا سوزش در یک یا هر دو بازو، گردن، فک، معده و کمر است.
- کوتاهی تنفس: این نشانه می تواند همراه با درد یا سوزش سینه نیز رخ دهد.
- سایر علائم: فردی که دچار حمله قلبی خفیف یا به طور کلی حمله قلبی شده است ممکن است تعریق سرد، حالت تهوع، دل پیچه یا سرگیجه را نیز تجربه کند.
علائم سکته قلبی خفیف در مردان و زنان می تواند متفاوت باشد. درد یا سوزش سینه از علائم سکته قلبی خفیف در مردان و زنان است. اما بانوان بیش از آقایان نشانه های حمله قلبی خفیف به خصوص دل پیچه، حالت تهوع، کوتاهی تنفس، کمر درد یا احساس درد در فک را تجربه می کنند.
روش های درمان سکته قلبی خفیف
هر ثانیه به ثانیه پس از سکته قلبی بسیار مهم است؛ چرا که بافت های بیشتری از قلب دچار تخریب می شوند یا کاملا از بین می روند. بنابراین بازیابی سریع جریان خون می تواند به جلوگیری از وارد شدن آسیب های بیشتر به عضله قلب کمک کند. از جمله روش های درمان سکته قلبی خفیف عبارتند از:
۱. داروهای سکته قلبی خفیف
از جمله داروهای سکته قلبی خفیف و شدید که ممکن است متخصصین قلب و عروق آنها را برای بیماران تجویز کنند عبارتند از:
- آسپرین: این دارو احتمال لخته شدن خون را کاهش می دهد و باعث تسهیل گردش جریان خون در رگ های باریک می شود.
- داروهای رفع انعقاد خون: به این داروها حلال لخته نیز گفته می شود و به انحلال لخته خونی که باعث مسدود شدن جریان خون به قلب می شود کمک شایانی می کند. چنانچه پس از حمله قلبی خفیف یا شدید، از این داروها استفاده شود، احتمال بهبودی زودتر فرد بسیار بالا است.
- داروهای ضد انعقاد خون: امکان دارد پزشک متخصص قلب و عروق بسته به شرایط بیمار داروهای ضد انعقاد خون یا همان داروهای ضدپلاکت را تجویز کند که این داروها از تشکیل لخته های جدید و بزرگ تر شدن لخته های موجود جلوگیری می کنند.
- سایر داروهای رقیق کننده خون: ممکن است پزشکان سایر داروهای رقیق کننده خون مانند هپارین را نیز تجویز کنند.
- داروهای مسکن: امکان دارد پزشک داروهای مسکنی مانند مورفین را نیز تجویز کند.
- نیتروگلیسرین: این دارو برای تسکین درد سینه تجویز می شود، همچنین نیتروگلیسرین می تواند باعث گشاد شدن شریان های خون و در نتیجه بهبود جریان خون به قلب شود.
- بتابلاکرها: از این دارو برای کاهش فشار خون، کند کردن ضربان قلب و راحت کردن وظایف قلب تجویز می شود. بتابلاکرها یا مسدودکننده گیرنده آدرنرژیکبتا؛ آسیب های وارد شده به قلب را محدود کرده و از سکته قلبی دوم یا سوم جلوگیری می کند.
- مهارکننده آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین: این دارو نیز باعث پایین آمدن فشار خون و در نتیجه کاهش فشار وارده به قلب می شود.
- استاتین ها: این داروها باعث کنترل سطح کلسترون خون می شوند.
توجه: تمامی این داروها می بایست توسط پزشک متخصص قلب و عروق تجویز شود و استفاده سرخود از آنها اکیدا ممنوع است.
۲. تغییر سبک زندگی
برای سلامت قلب و کاهش احتمال بروز حملات قلبی خفیف و شدید، موارد زیر را انجام دهید:
- سیگار را ترک کنید.
- پایش سطح کلسترول و فشار خون را فراموش نکنید.
- وزنتان را متعادل نگه دارید.
- فعالیت بدنی روزانه را در برنامه خود قرار دهید.
- از خوردن فست فودها، غذاهای پرچرب و پر نمک پرهیز کنید و در عوض از خوردن مواد غذایی سرشار از پروتئین بدون چربی مثل ماهی و لوبیا، میوه، سبزیجات و حبوبات قافل نشوید.
- دیابت را کنترل کنید.
- از مصرف بیش از اندازه مشروبات الکلی جدا پرهیز کنید.
- سطح استرستان را کنترل کنید.
کلام آخر
سکته قلبی خفیف؛ عارضه ای بسیار جدی است که در صورت عدم توجه به آن ممکن است عواقب ناگواری را تجربه کنید. چنانچه علائم سکته قلبی را داشتید باید هر چه سریعتر به یک دکتر قلب مراجعه کنید. شما می توانید از سایت دکتر بامن برای دکتر قلب نوبت خود را اخذ نمایید و هرچه سریعتر به او مراجعه کنید.
ما در سایت دکتر با من مجموعه ای از بهترین متخصصین قلب و عروق کشور را جمع آوری کرده ایم تا شما به راحتی بتوانید نوبت اینترنتی از این پزشکان دریافت کنید یا مشاوره پزشکی به صورت آنلاین، تلفنی و متنی با این پزشکان داشته باشید.
دیدگاه خود را درج کنید