با پیشرفت علم پزشکی شاخههای مختلفی در پزشکی به وجود آمد که هر کدام به صورت تخصصی به یک بخش از اندام انسان و بیماریهای مربوط به آن میپردازند. در این مقاله قصد داریم به علم اورولوژی و اینکه متخصص اورولوژی کیست و چه وظایفی دارد، بپردازیم. در گذشته پزشکان با بررسی رنگ و بوی ادرار به بیماریهای مثانه و کلیه پی میبردند.
امروزه علم پزشکی با تخصصی به نام اورولوژی به کل سیستم مربوط به دفع ادرار در کودکان و بزرگسالان در هر جنسیتی و ناحیه تناسلی در آقایان میپردازد. در این مقاله قصد داریم به این علم و کارهایی که اورولوژیست انجام میدهد، بپردازیم. همچنین در این مقاله در رابطه با چگونگی پیداکردن و تماس با دکتر اورولوژیست در سایت دکتر با من نیز به شما کمک خواهیم کرد.
متخصص اورولوژی کیست؟
اورولوژیستها بیماریهای دستگاه ادراری را در زنان، مردان و کودکان تشخیص میدهند و درمان میکنند. علاوه بر تشخیص و درمان بیماریهای مربوط به دستگاه ادراری این متخصصین بیماریهای مربوط به دستگاه تناسلی مردان را نیز مورد درمان قرار میدهند.
همچنین در برخی موارد که بیماری حاد و پیشرفته باشد، اقدام به انجام برخی جراحیها نیز میکنند. به طور مثال ممکن است اقدام به جراحی تودههای سرطانی یا انسداد مجاری ادراری کنند.
اورولوژیست در مکانهای مختلفی مشغول به کار است. آنها میتوانند در بیمارستانها یا کلینیکهای خصوصی خودشان فعالیت کرده و اقدام به درمان بیماریهای مربوطه کنند.
دستگاه ادراری شامل چه بخشهایی میشود؟
حال که دانستید متخصص اورولوژی کیست، میخواهیم درباره دستگاه ادراری صحبت کنیم. دستگاه ادراری سیستمی است که ادرار را در بدن ایجاد، ذخیره و از بدن خارج میکند. این دستگاه شامل بخشهای زیر است:
- یکی از بخشهای اصلی دستگاه ادراری کلیهها هستند که مواد زائد را از خون فیلتر کرده و به ادرار تبدیل میکنند یا در واقع تولید ادرار میکنند.
- حالبها لولههایی هستند که از کلیه به مثانه متصل میشوند و ادرار را به آن منتقل میکنند.
- مثانه نیز از دیگر اجزای اصلی دستگاه ادراری است و مانند کیسه توخالی میماند. این عضو ادرار را ذخیره کرده و زمانی که پر شد، خالی میکند.
- مجاری ادراری نیز از لولههایی تشکیل شده است که ادرار بعد از پر شدن مثانه به بیرون از بدن خالی میکند.
- غدد کلیوی نیز از غددی هستند که بالای هر کلیه قرار دارند و هورمونهای مربوط به تولید و دفع ادرار را تولید میکنند.
دستگاه تناسلی مردانه شامل چه بخشهایی میشود؟
- آلت تناسلی دستگاهی است که ادرار را از بدن آزاد کرده و اسپرم را خارج میکند.
- پروستات غدهای زیر مثانه است و مایع منی تولید کرده و به اسپرم اضافه میکند.
- بیضهها که دو اندام بیضی شکل داخل کیسه بیضه هستند، هورمون تستوسترون را میسازند و اسپرم تولید میکنند.
تفاوت اورولوژی و نفرولوژی چیست؟
نفرولوژی علمی است که تنها به مشکلات کلیوی و بیماریهای مربوط به آن میپردازد. نفرولوژی در واقع نوعی متخصص داخلی است، چرا که به سایر نقاط و اندامهای داخلی بدن نیز میپردازد. علاوه بر آن نفرولوژیستها جراح نیستند. بنابراین اگر میخواهید به پزشکی مراجعه کنید که تخصص در کلیهها داشته باشد و بتواند مشکلات مربوط به دستگاه تناسلی مردان را نیز برطرف کند، بهتر است به یک اورولوژیست مراجعه کنید.
چگونه فردی متخصص اورولوژی میشود؟
حال که دانستید متخصص اورولوژی کیست، بهتر است درباره اینکه چگونه فردی به متخصص اورولوژی تبدیل میشود را نیز بدانید. برای اینکه به یک اورولوژیست تبدیل شوید، ابتدا باید لیسانس پزشکی عمومی را دریافت کنید. این پروسه چهار سال طول میکشد. سپس برای اینکه متخصص اورولوژی شوید، باید در آزمون دانشکده تخصصی اورولوژی قبول شوید.
بعد از آن به مدت ۴ سال در زمینه اورولوژی و جراحیهای مربوط به آن بیاموزید و دوره بگذرانید. سپس برای اینکه بتوانید مانند یک پزشک عمل کنید، دورههای کارورزی و دستیاری را در بیمارستانها نزد متخصصین بگذرانید.
متخصص اورولوژی کیست و به چه درمانهایی می پردازد؟
اورولوژیستها متخصصینی هستند که به درمان انواع بیماریهای شایع یا نادر در دستگاه ادراری در کودکان، زنان یا مردان میپردازند. همچنین قادر به درمان مشکلات دستگاه تناسلی مردان نیز هستند. برخی از بیماریهایی که اورولوژیستها به درمان آن میپردازند، عبارت هستند از:
- عفونتهای مکرر در سیستم ادراری
- ناتوانی در کنترل ادرار
- وجود خون در ادرار
- بزرگ شدن یا تورم پروستات
- درد مثانه
این متخصصین همچنین به درمانهای تخصصی بیماریهایی همچون موارد زیر نیز میپردازند:
- سرطان مثانه، کلیه و پروستات
- اختلال نعوظ
- سنگ کلیه
- افتادگی اندام لگن
- مشکلات مادرزادی دستگاه ادراری
چه زمان به متخصص اورولوژی مراجعه کنیم؟
اگر علائم زیر را دارید، بهتر است به یک متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
- مشکل در ادرار کردن یا مشاهده خون در ادرار، ادرار دردناک، ادرار کدر، جریان کند یا ادرار شدید
- تغییرات در دفعات ادرار مانند تکرر ادرار
- مشکل در داشتن یا حفظ کردن نعوظ
- ناباروری
- درد لگن
- بی اختیاری در ادرار یعنی ادرار کردن در زمانهایی که نمیخواهید مانند شبها، زمانی که عطسه میکنید، میخندید یا در حال ورزش هستید.
یک اورولوژیست چه تخصصهایی دارد؟
همانطور که اشاره شد، اورولوژیست در درمان کردن بسیاری از مشکلات دستگاه تناسلی مردانه یا دستگاه ادراری در تمام سنین و همه جنسیتها تخصص دارد. او میتواند بسیاری از بیماریها را بدون نیاز به جراحی و با استفاده از دارو درمان کند، اگر چه اورولوژیستها به عنوان جراح آموزش دیدهاند. در ادامه به ذکر برخی از تخصصهای فرعی در اورولوژیستها میپردازیم:
- اورولوژی کودکان
- انکولوژی اورولوژی
- پیوند کلیه
- داروی جنسی
- ناباروری مردانه
- بازسازی دستگاه تناسلی
- انواع جراحیهای روباتیک، لاپاراسکوپی و جراحی آندوسکوپی
کلام آخر
درمقالهای که خواندید، درباره اینکه متخصص اورولوژی کیست، چه تخصصهایی دارد و چه آموزشهایی میبیند، آشنا شدید. حال با توجه به تخصصهایی که اورولوژیست دارد و با توجه به مشکل یا بیماری خود میتوانید اقدام به پیدا کردن بهترین دکتر اورولوژی کنید.
توجه کنید که شما همچنین میتوانید با استفاده از فضای مجازی با برخی پزشکان در ارتباط باشید و از طریق چت با دکتر اورولوژی مشکلات خود را با پزشک در میان بگذارید. همچنین در سایت دکتر با من نیز میتوانید اقدام به پیدا کردن بهترین دکتر اورولوژی تهران کنید.
دیدگاه خود را درج کنید