اورژانسی در کنار شما هستیم! 09399589963
جستجوی
پیشرفته
  1. خانه
  2. سندروم تورت یا بیماری تیک و هر آنچه که نیاز است تا بدانید
سندروم تورت یا بیماری تیک و هر آنچه که نیاز است تا بدانید

سندروم تورت یا بیماری تیک و هر آنچه که نیاز است تا بدانید

  • اردیبهشت ۹, ۱۴۰۲
  • 0 لایک
  • 361 بازدید
  • 0 دیدگاه

تیم تخصصی روانپزشکی دکتر با من در خصوص نوبت دهی آنلاین و معرفی انواع بیماری های مختلف صحبت نموده ایم که یکی از آنها سندروم تورت یا بیماری تیک است. پس پیشنهاد می شود تا انتها همراه ما باشید.

تاریخچه ی سندروم تیک

سندروم تیک یک اختلال عصبی-رفتاری است که با تکرار ناگهانی حرکات ناکنترلی مانند تکان دادن سر یا شانه، پیچیدن گردن یا صورت، بغل کردن و… همراه است. این اختلال بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده می‌شود و معمولاً در سنین ۷ تا ۱۲ سالگی شروع می‌شود. اما بعضی از افراد نیز در سنین بالاتر این اختلال را دارند.

نام “تیک” به معنای حرکات ناخودآگاه و تکراری است. این اصطلاح برای اولین بار توسط “جان دیوید” در سال ۱۸۸۵ به کار گرفته شد. اما مفهوم سندروم تیک به صورت جامع و اختصاصی در سال ۱۹۸۰ توسط انجمن روانپزشکی آمریکا تعریف شد.

در گذشته فکر می‌شد که علت این اختلال ناشناخته است. اما اکنون مشخص شده است که برخی عوامل مثل ژنتیک، مشکلات عصبی و شیمیایی مغزی، مصرف داروهای خاص و استرس می‌توانند در ایجاد این اختلال نقش داشته باشند.

درمان این اختلال بسته به شدت و نوع حرکات مختلف است. اما علاوه بر درمان دارویی، بهبودی درمانی نیز می‌تواند با کمک تغییرات در سبک زندگی مانند کاهش استرس، افزایش ورزش و تغذیه سالم دست یافتنی باشد.

مفهوم سندروم تیک

بیماری های مرتبط با سندروم تورت
بیماری های مرتبط با سندروم تورت

اختلال تیک یا سندرم تیک‌های مزمن، یک اختلال عصبی است که با حرکات ناخودآگاه، ناشی از انقباضات عضلانی، مشخص می‌شود. این حرکات ممکن است شامل چشمک زدن، حرکات سر، صورت، دهان و گردن باشند و در برخی موارد حرکاتی همچون تکان دادن یا بلند کردن شانه‌ها نیز دیده می‌شود.

این اختلال معمولاً در کودکی ظاهر می‌شود و در بیشتر موارد تا سنین نوجوانی کاهش می‌یابد. اما در برخی از موارد، این حرکات به میزان بیشتری ادامه دارند و ممکن است برای فرد و همچنین افراد اطرافش، اختلالاتی ایجاد کند.

اختلال تیک بیشتر در پسران دیده می‌شود و علت دقیق آن هنوز مشخص نیست، اما به نظر می‌رسد به عوامل ژنتیکی و عصبی مرتبط باشد. درمان این اختلال معمولاً شامل مداخلات رفتاری، درمان دارویی یا در برخی موارد جراحی نیز توسط دکتر مغز و اعصاب تهران توصیه می شود.

علت سندروم تورت

سندروم تیک به دلایل مختلفی برمی‌گردد. اما به طور کلی، علل زیر می‌توانند در ایجاد این اختلال نقش داشته باشند:

  1. ژنتیک: برخی تحقیقات نشان داده‌اند که ژنتیک می‌تواند در ایجاد سندروم تیک نقش داشته باشد. به عنوان مثال، در برخی خانواده‌ها، این اختلال به صورت وراثتی منتقل می‌شود.
  2. عوامل عصبی: برخی مشکلات عصبی می‌توانند باعث ایجاد سندروم تیک شوند. به عنوان مثال، در برخی افراد با اختلال اضطراب و افرادی که دچار بیماری پارکینسون هستند، این اختلال دیده می‌شود.
  3. شیمیایی مغزی: تحریک بخش‌های مختلف مغز می‌تواند در ایجاد سندروم تیک نقش داشته باشد. به عنوان مثال، کاهش سطح دوپامین، یکی از مهمترین نوروترانسمیترهای مغزی، می‌تواند باعث ایجاد این اختلال شود.
  4. مصرف دارو: برخی داروها می‌توانند در ایجاد سندروم تیک نقش داشته باشند. به عنوان مثال، داروهایی که بر روی سیستم عصبی موثر هستند، مانند متیل‌فنیدات و لیتیوم، می‌توانند در ایجاد این اختلال تأثیرگذار باشند.
  5. استرس: استرس می‌تواند در ایجاد سندروم تیک نقش داشته باشد. به عنوان مثال، استرس ناشی از مسابقات و آموزش مدرسه می‌تواند در برخی افراد باعث ایجاد این اختلال شود.

معرفی انواع سندروم تورت

سندروم تورت یک بیماری ژنتیکی نادر است که با علائمی همچون خلق و خوی غیرعادی، اختلالات قلبی، اختلالات بینایی و اختلالات کلیوی همراه است.

برخی از انواع سندروم تورت شامل:

  • سندروم تورت یوبر-اشمیدت: این نوع از بیماری تورت، با اختلال در قلب و چشم همراه است.
  • سندروم تورت مارفان: علاوه بر خلق و خوی غیرعادی، افزایش طول استخوان‌ها، اختلالات بینایی و اختلالات قلبی نیز دیده می‌شود.
  • سندروم تورت ویلیامز: این نوع از بیماری تورت با تاخیر در یادگیری و بلعیدن غذا، اختلالات بینایی، ضعف عضلانی و اختلالات قلبی همراه است.
  • سندروم تورت نونان: در این نوع از بیماری تورت، نارسایی کلیوی و اختلالات بینایی دیده می‌شود.

درمان سندروم تورت معمولاً شامل ترکیبی از درمان دارویی و نورولوژی می‌باشد که توسط یک تیم پزشکی متخصص اعصاب و روان صورت می‌گیرد.

راه پیشگیری از سندروم تورت

با توجه به اینکه سندروم تورت یا بیماری تیک یک بیماری ژنتیکی است، پیشگیری کامل از آن ممکن نیست. با این حال، از برخی راه‌هایی می‌توان برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری استفاده کرد، از جمله:

  1. ازدواج با افرادی که در خانواده شان سابقه بیماری تورت وجود ندارد.
  2. بررسی ژنتیکی قبل از ازدواج با مشاوره پزشک متخصص اعصاب و روان
  3. پیشگیری از ابتلا به عفونت‌هایی که می‌توانند ایجاد التهاب در بدن کودک کنند
  4. مراجعه به پزشک نورولوژیست برای تشخیص و درمان اختلالات قلبی و دیگر بیماری‌هایی که با سندروم تورت همراه هستند.
  5. رعایت نکات سلامتی مانند تغذیه سالم، ورزش منظم و جلوگیری از استفاده از مواد مخدر و الکل

با این حال، در مواردی که شما یا عضوی از خانواده‌تان دارای سابقه بیماری تیک هستید، بهتر است با دکتر مغز و اعصاب معالج خود مشورت کنید تا بتوانید برنامه پیشگیری مناسبی را برای خود تدوین کنید.

علائم سندروم تورت یا تیک عصبی چیست؟

علائم سندروم تورت

علائم سندروم تورت ممکن است بین افراد مختلف متفاوت باشد، اما علائم شایع این بیماری عبارتند از:

  • خلق و خوی غیرعادی و اختلالات رفتاری
  • اختلالات بینایی مانند کچلی بصری، مشکلات در قرار گرفتن چشم در جای خاص و کجی چشم‌ها
  • اختلالات قلبی مانند سکته قلبی، نارسایی قلبی و مشکلات مربوط به سیستم عصبی قلب
  • مشکلات کلیوی مانند نارسایی کلیوی، عفونت‌های مکرر و اختلالات در فیلتر کردن خون
  • مشکلات در رشد و تکامل بدنی و شکل‌گیری استخوان‌ها
  • اختلالات در گوش‌ها و شنوایی
  • دیسمورفیسم فک و صورت و مشکلات در قاعده دندان‌ها
  • مشکلات گوارشی مانند چاقی، اسهال و ورم شکم

در صورت تشخیص هرگونه علائمی از بیماری تورت، بهتر است به پزشک متخصص اعصاب و روان مراجعه کنید.

چه افرادی بیشتر در معرض بیماری تیک هستند؟

سندروم تورت یک بیماری ژنتیکی است و به همین دلیل برخی از افراد در خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. به طور کلی، افرادی که یکی از والدین یا خانواده نزدیکشان دچار سندروم تورت هستند، خطر ابتلا به بیماری تیک را دارند. علاوه بر این، مردان بیشتر از زنان در معرض خطر سندروم تورت هستند. از دیگر عواملی که باعث افزایش خطر بیماری می‌شوند می‌توان به بیماری‌هایی مانند دیابت، چاقی، فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی اشاره کرد.

تشخیص سندروم تورت یا بیماری تیک

Portrait of a three-year-old caucasian funny boy with a closed eye.

برای تشخیص سندروم تورت، ابتدا پزشک به دقت، سوابق پزشکی فرد را بررسی می کند و از علائم و نشانه هایی که فرد تجربه کرده است پرسش می کند. سپس، از طریق انجام آزمون هایی مانند آزمون DNA، آزمون های تصویربرداری مغزی، آزمون های عضلانی و آزمون های تعادل بدن، تشخیص نهایی بیماری قطعی می شود. همچنین، ممکن است پزشک برای تایید تشخیص و جلوگیری از بروز علائم بیشتر، آزمایش های دیگری را نیز برای بیمار تجویز کند.

درمان سندروم تورت یا بیماری تیک

سندروم تورت یک بیماری ژنتیکی است که اغلب با خم شدن ستون فقرات و ایجاد تغییرات در شکل جمجمه و چهره همراه است. برای درمان این بیماری باید با پزشک خود مشورت کنید، زیرا درمان به شدت وابسته به شدت بیماری، سن و عوارض همراه آن است.

برخی روش‌های ممکن برای درمان سندروم تورت عبارتند از:

  • تمرینات فیزیوتراپی برای تقویت عضلات و بهبود حالت جسمانی
  • استفاده از ادوات پشتی که می‌تواند به کمک فشار دادن به مناطق خاص بدن، کمک به کاهش خمیدگی در ستون فقرات و جلوگیری از پیشرفت بیشتر بیماری شود.
  • درمان هورمونی به کمک هورمون رشد در صورتی که بیماری باعث کوتاهی قد شده باشد
  • جراحی در صورتی که بیماری باعث مشکلات جدی و بیمار از کارکردن روزمره خود با مشکل مواجه شود.

همچنین برای کنترل علائم سندروم تورت و بهبود کیفیت زندگی، باید روی کنترل علائم بیماری تمرکز کرد و نگرانی‌های خود را با پزشک مغز و اعصاب خود در میان بگذارید.

نتیجه گیری

ما در این مقاله در خصوص بیماری تیک صحبت نموده ایم تا شما بتوانید به خوبی آن را بشناسید. علاوه بر این موضوع بهتر است که شما از سایت پزشکی دکتر با من نوبت اینترنتی خود را از دکتر روانپزشک یا متخصص مغز و اعصاب خود نوبت اخذ نمایید و با توجه به پروفایل هر پزشک نوبت خود را دریافت کنید.

منابع

دیدگاه خود را درج کنید