ریزش مو معضلی نیست که تنها بزرگسالان با آن درگیر باشند؛ بلکه کودکان نیز ممکن است بنا به دلایل مختلفی با این مشکل رو به رو شوند. ریزش مو سکهای یکی از انواع ریزش مو است که هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان به وجود میآید. در این مقاله قصد داریم صفر تا صد ریزش مو سکه ای در کودکان را بررسی کنیم. اگر شما هم با این مشکل رو به رو هستید، حتما در ادامه مقاله با ما همراه باشید که با علتها، راهکارهای پیشگیری و راههای درمان ریزش مو سکه ای در کودکان بیشتر آشنا شوید.
ریزش مو سکه ای چیست؟
ریزش مو سکه ای یکی از انواع ریزش مو است که در هر رنج سنی و هر جنسیتی دیده میشود. افراد در این نوع از ریزش، نواحی طاس سکه مانندی روی سر یا دیگر قسمتهای بدن خود مشاهده میکنند. ریزش سکهای اغلب موهای سر را درگیر میکند، اما امکان سرایت آن به موهای دیگر نقاط بدن مانند دست و پا نیز وجود دارد.
در ریزش مو سکه ای زخمی روی نواحی طاس شده ایجاد نمیشود و فولیکول مو از بین نمیرود. از بین نرفتن فولیکول مو یک نقطه مثبت است؛ چرا که اگر در این قسمت، ریشه مو وجود داشته باشد، رویش مجدد آن امکانپذیر خواهد بود.
این نوع از ریزش مو یک بیماری خود ایمن تلقی میشود و علاوه بر موها، در ناخنها نیز مشکل ایجاد میکند؛ اما به جز این دو عضو، بر هیچ یک از اعضای دیگر تاثیری نمیگذارد. نکته قابل توجه این است که این بیماری بههیچ وجه خطرناک نیست و راهحلهای درمان هم دارد.
علائم بیماری ریزش مو سکه ای در کودک چیست؟
ریزش مو سکه ای در کودکان از آن دسته بیماریهایی است که تشخیص و رویت آن به سادگی امکانپذیر است. اگر نشانه ها و عوارض این بیماری را بشناسید، در صورت مشاهده آنها در بدن کودک سریعا علت را متوجه میشوید.
این بیماری معمولا باعث ایجاد لکههایی طاس و سکهای شکل (بیضی یا دایره) روی سر یا دست و پا میشود. لکههای ایجاد شده اغلب به رنگ پوست سر هستند؛ اما ممکن است گاهی اوقات آنها را به رنگ هلویی و صورتی نیز مشاهده کنید.
توجه داشته باشید که بیماری ریزش مو سکهای هیچگاه باعث ایجاد زخم و التهاب روی سر و دیگر اعضای بدن نمیشود و این نشانهها ممکن است از علائم ابتلا به بیماریهای دیگر باشد. اگر از این دست نشانهها را روی سر یا دست و پای کودک خود مشاهده کردید، سریعا به یک متخصص مو کودکان در تهران یا دیگر شهرها مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که ممکن است بعضی اوقات پرزهای سفید رنگی در لکههای ایجاد شده رشد کند که این هم یکی دیگر از نشانههای ریزش مو سکهای است و جای نگرانی در این مورد وجود ندارد. البته در صورت طولانی شدن مدت این علائم بهتر است از مشاور پوست و مو کمک بگیرید.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به ریزش مو سکه ای هستند؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، ریزش مو سکه ای در کودکان و بزرگسالان اتفاق میافتد. احتمال ابتلا به این بیماری در دوران کودکی و بزرگسالی دو پیک یا همان اوج دارد که به جز این دو مدت، احتمال درگیری با آن در دیگر سنین کمتر است.
ریزش مو سکهای معمولا مانند خیلی از بیماریهای دیگر زمینهای ژنتیکی دارد. اگر چه ریشه این بیماری مربوط به ژنها میشود؛ اما برای پدیدار شدن نیاز به محرکهای بیرونی دارد و بدون این محرکها شاید هرگز حتی در بدن شخصی که وراثت دارد، نمایان نشود.
محرکها و پیش زمینههایی که به احتمال زیاد بر ابتلا به این بیماری تاثیر میگذارند، عبارت هستند از: اختلالات در تیروئید، التهابات روده، آرتریت روماتوئید، دیابت نوع یک و… . افرادی که با این بیماریها درگیر هستند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ریزش مو سکهای قرار دارند.
ابتلا به ریزش مو سکه ای برای کودکان چقدر طول میکشد؟
اکثر کودکانی که با این نوع از ریزش مو مواجه هستند، دورهای یک ساله از این بیماری را تجربه میکنند. در این دوره چندین بار موها در نواحی مختلف به صورت سکهای میریزد و سپس به خودی خود دوباره رشد میکند.
اگر چه تعداد زیادی از بیماران برای یک سال با این چرخه زندگی میکنند و بعد موهای نواحی طاس شده دوباره میروید، با این حال این بیماری برای برخی افراد سختتر میگذرد. در بعضی موارد موها به آسانی رشد نمیکنند و درمانهای مختلف روی آن تاثیری نمیگذارد.
برای مشاوره در مورد چگونگی درمان و مدت ابتلا به بیماری در کودکان خود حتما از ارتباط با دکتر مو بهره بگیرید. البته برای مشخص کردن مدت دوره ریزش مو سکه ای درکودکان در حال حاضر هیچ ابزاری وجود ندارد و تنها باید راههای مختلف را برای درمان امتحان کرد که به نتیجه رسید.
نکته: نشانههای ریزش مو سکه ای در کودکان گاهی ممکن است خود را به صورت حفرههای کوچک روی ناخنها هم نشان دهد. تشکیل حفره روی ناخنها به طور میانگین برای ۲۴ درصد از کودکانی که به این بیماری مبتلا شدهاند، رخ میدهد.
راههای درمان ریزش مو سکه ای کودک
یکی از ویژگیهای خوب بیماری ریزش مو سکهای این است که معمولا موها در نواحی سکهای طاس شده به خودی خود دوباره رشد میکنند. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، موها در یک دوره یکساله به صورت لکههای دایرهای یا بیضی شکل میریزند و دوباره میرویند.
با این که در اکثر موارد نیازی به درمان نیست و طاسی سکهای خود به خود از بین میرود، برخی مواقع این روند به طور خودکار اتفاق نمیافتد و نیاز به درمان است. البته که حتی درمان نیز برای بعضی افراد جواب نمیدهد. توجه داشته باشید که پیش آمدن این اتفاق احتمال بسیار کمی دارد.
اگر شنیدهاید که یکی از نزدیکانتان در بازگو کردن تجربههایش از جملههایی مانند: دکتر با من در مورد تزریق استروئید، ایمونوتراپی، ماینوکسیدیل موضعی و داروهایی برای کاهش کارکرد سیستم دفاعی بدن صحبت میکند، نگران نشوید. این درمانها تنها در صورتی نیاز است که فرآیند خودکار یک ساله انجام نشود.
کلام آخر
ریزش مو در هر سن و جنسیتی، امری آزاردهنده است؛ اما اگر نشانههای ریزش مو سکه ای در کودکان خود را مشاهده کردید، نیازی به نگرانی نیست. چرا که این بیماری در اکثر موارد قابل درمان است و اثرات جانبی خطرناکی ندارد.
توصیه میشود برای درمان این بیماری صبور باشید و در صورت جواب ندادن دوره خودکار یک ساله درمانهای موجود را امتحان کنید. البته در طول دوره بیماری نباید از ارتباط با دکتر مو غافل شوید. مشاوره درست از یک دکتر مو در تهران یا دیگر شهرها میتواند شما را در طول این بیماری یاری کند.
دیدگاه خود را درج کنید