سرطان حنجره یا هیپوفارنکس
- مرداد ۱۷, ۱۴۰۲
- 0 لایک
- 670 بازدید
- 0 دیدگاه
سرطان حنجره چیست و چگونه می توان از ابتلا به این سرطان جلوگیری کرد؟ سرطان حنجره به سرطان هایی که در گلو یا جعبه صدا ایجاد می شود، اشاره دارد. علائم این سرطان مانند گلو درد بسیار شبیه به سرماخوردگی است. از مصرف دخانیات و نوشیدن الکل به عنوان عوامل پیشرفت سرطان های گلو و حنجره نام برده اند. در این مقاله به توضیح و تفسیر این نوع از سرطان پرداخته ایم.
تاریخچه هیپوفارنکس
یکی از سرطان های شناخته شده در دوران باستان، سرطان حنجره است که در طول زمان مراحل تشخیص و درمان آن پیشرفت های زیادی کرده است. در گذشته عدم آگاهی از آناتومی و همچنین عدم وجود بیهوشی و ابزار دقیق، درمان را تقریبا غیر ممکن می کرد. در سال ۱۸۷۳ تئودور بیلروت اولین جراحی حنجره خود را انجام داد. پزشکان دیگری نیز از جمله انریکو بوتینی و تمیستوکلس گلوک هم برای پیشرفت روند تشخیص و درمان اقدامات برجسته ای را انجام دادند. به لطف و کمک آن ها عصر جدیدی در درمان این سرطان ایجاد شد.
هیپوفارنکس و سرطان حنجره چیست؟
سرطان هیپوفارنکس و سرطان حنجره هر دو از سرطان های گلو هستند که قسمت های مختلف گلو را تحت تاثیر قرار می دهند. سرطان هیپوفارنکس نوع نادری از سرطان های حوزه سر و گردن است که در قسمت پایین گلو درست در پشت حنجره ایجاد می شود. سینوم سلول سنگفرشی، سلول های پوششی داخل گلو را تشکیل می دهند که علت اصلی ایجاد این نوع سرطان است. سرطان حنجره در داخل بافت های حنجره که اصطلاحا به آن جعبه صوتی نیر گفته می شود رشد می کند.
حنجره جلوی حلق شما قرار دارد که به نای ختم می شود. در داخل حنجره تارهای صوتی قرار دارد که به شما برای صحبت کردن کمک می کند. سرطان می تواند در سایر قسمت های حلق هم ایجاد شود مثلا در قسمت بافت های قاعده بینی که آن را نازوفارنکس می نامند.
آمار تکان دهنده راجع به سرطان حنجره
در سال ۲۰۲۳ طبق آمار اعلام شده حدود ۱۲۰۰ بزرگسال در ایالات متحده به سرطان حنجره مبتلا خواهند شد. سالانه حدود ۲ تا ۳ درصد میزان ابتلا به این سرطان کاهش می یابد که این نتیجه کمتر سیگار کشیدن افراد است. این سرطان در مردان بیشتر از زنان شیوع پیدا کرده است. در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۸۴۰۰۰ نفر مبتلا به این بیمار را در سراسر جهان تشخیص داده اند.
به صورت تخمینی مرگ حدود ۴۰۰۰ نفر را از این بیماری در سال ۲۰۲۳ در ایالات متحده ثبت کرده اند که در این آمار تعداد مردان سه برابر تعداد زنان بوده است. در دهه گذشته میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری بین ۲ تا ۳ درصد کاهش داشته است. در سال ۲۰۲۰ حدود ۹۹۰۰۰ نفر در جهان جان خود را به علت سرطان حنجره از دست داده اند.
میزان بقای نسبی سرطان حنجره چه قدر است؟
سازمان آمار ایالات متحده در طی ۵ سال، نرخ بقای نسبی را ۶۱ درصد اعلام کرده است. بقای نسبی این سرطان به عوامل مختلفی مانند مرحله سرطان، سن، سلامت عمومی فرد، نحوه عملکرد پزشک گوش و حلق و بینی یا دکتر آنکولوژیست و برنامه درمانی مرتبط است. بیشتر از نیمی از افراد مبتلا به این بیماری قبل از انتشار سرطان به بیرون از حنجره و پیشرفت آن در سایر اعضای بدن تشخیص داده شده و تحت درمان قرار می گیرند. در این موارد میزان بقای نسبی ۵ ساله، ۷۱ درصد است. اگر سرطان به سایر اندام های اطراف گسترش پیدا کند، میزان بقای نسبی ۵ ساله به ۴۶ درصد کاهش پیدا می کند.
چند نفر مبتلا به سرطان هیپوفارنکس تشخیص داده می شوند؟
سالیانه بین ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ نفر در ایالات متحده مبتلا به این سرطان تشخیص داده می شوند. بر طبق آمار جهانی در سال ۲۰۲۰ حدود ۸۲۴۵۴ نفر مبتلا به این بیماری را تشخیص داده اند که تعداد مرگ و میر هم در این سال ۳۸۵۹۹ نفر اعلام شد. نرخ بقای نسبی ۵ ساله را برای این بیماری ۳۷ درصد در ایالات متحده اعلام کردند.
علل رشد و تشکیل سرطان های سر و گردن
سرطان زمانی به وجود می آید که محرکی باعث تغییر در DNA سلول های سالم بدن شود. این تغییر باعث رشد خارج از کنترل سلول های بدن می شود. تحقیقات نشان داده است که دود تنباکو، کشیدن سیگار و نوشیدن الکل تاثیر زیادی در تشکیل و پیشرفت سرطان های سر و گردن دارند. این در مورد سرطان هیپوفارنکس نیز صادق است. الکل و تنباکو به مرور زمان به سلول های دهان و گلو آسیب می رساند و بیشترین علت ابتلا را به خود اختصاص داده اند. مطمئنا مصرف بیشتر و طولانی مدت تر از این مواد می تواند آسیب های جدی تری به سلامت دهان شما بزند و منجر به سرطان دهان شود.
به طور کلی علت های ابتلا را می توان به صورت زیر جمع بندی کرد:
- استفاده از هر نوع تنباکو مانند سیگار کشیدن یا جویدن
- مصرف منظم الکل زیاد
- تشخیص قبلی هر نوع سرطان سر و گردن مانند سرطان غدد بزاقی
- دریافت پرتودرمانی در ناحیه سر و گردن
- داشتن سندرم پلامر-وینسون (این اختلال مربوط به کم خونی شدید و طولانی مدت فقر آهن همراه با مشکل در بلع است)
علائم سرطان حنجره
افراد مبتلا به بیماری اولیه ممکن است هیچ نشانه ای از سرطان در خود مشاهده نکنند، چون سرطان هیپوفارنکس معمولا هیچ علائم واضحی ایجاد نمی کند. بسیاری از علائم سرطان گلو شبیه به سرماخوردگی است و می تواند مانند شرایط معمول و قابل درمان به نظر برسد. با مشاهده علائم زیر می توان به وجود این بیماری پی برد:
- تغییرات در صدای شما که ممکن است خشن به نظر برسد
- سرفه مداوم
- مسدود شدن مسیر تنفس
- توده ای که می توانید در امتداد گردن خود احساس کنید
- گلو دردی که برای مدت طولانی ادامه داشته باشد
- مشکلات بلع که ممکن است خوردن را سخت و دردناک کند
- درد غیر قابل توضیح، مثل زنگ یا پری داخل یک یا هر دو گوش
چگونه سرطان حنجره تشخیص داده می شود؟
پزشک متخصص گوش حلق بینی ابتدا با بررسی علائم شما شروع می کند. مدت زمانی که این علائم را داشته اید و همچنین میزان مصرف الکل و تنباکو را از شما خواهد پرسید. این توضیحات برای تصمیم گیری پزشک متخصص حنجره در رابطه با گرفتن آزمایشات بیشتر می تواند کمک کند. در طول معاینه فیزیکی، ناحیه گلوی شما برای وجود تورم در غدد لنفاوی بررسی می شود. با آینه ای کوچک نیز داخل دهان شما برای مشاهده هر تورم یا التهاب غیر عادی معاینه می شود.
آزمایشات مرتبط برای تشخیص
متخصص سر و گردن ممکن است از یک یا چند آزمایش برای تشخیص سرطان حنجره استفاده کنند:
- آندوسکپی: یک لوله بلند و منعطف با دوربین به داخل بینی یا دهان و سپس در گلو می رود. متخصص گوش، حلق و بینی از این روش برای معاینه بهتر گلو استفاده می کند.
- بیوپسی: متخصص جراحی سر و گردن ممکن است از یک روش جداگانه بیوپسی در اتاق عمل استفاده کند تا قسمتی از سلول های غیرطبیعی را بردارد. سپس یک آسیب شناس سلول های جدا شده را در زیر میکروسکوپ بررسی می کند و دنبال علائم سرطان می گردد. نتیجه آزمایش بیوپسی می تواند سرطان هیپوفارنکس را تایید یا رد کند.
- آزمایشات تصویربرداری: بعد از تایید سرطان توسط بیوپسی، پزشک معالج سر و گردن برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با چگونگی تاثیر سرطان بر فرد آزمایشات تصویربرداری انجام می دهد. این آزمایشات شامل سی تی اسکن، اسکن ام آر آی یا اسکن PET برای ثبت دقیق آنچه در بدن اتفاق می افتد، است.
مرحله بندی سرطان حنجره
مرحله بندی سرطان جزوی از فرایند تشخیص سرطان است. سرطان ها را بر اساس ویژگی آن ها مانند گسترش سرطان یا اندازه تومورهای سرطانی گروه بندی می کنند. پزشکان تمام آزمایشات را قبل از مرحله بندی سرطان بررسی می کنند.
به طور کلی سرطان حنجره از مرحله صفر شروع و تا مرحله چهارم بررسی می شود. در مراحل پایین تر بیماری به صورت زودرس است و در مراحل بالاتر بیماری را پیشرفته توصیف می کنند. تومور بزرگ تر و سرطانی که بیشتر از گلو گسترش یافته باشد را مرحله پیشرفته می نامند. سلول های سرطانی غالبا غیر قابل پیش بینی عمل می کنند. در مرحله پیشرفته این سرطان ممکن است به اندام های مجاور مانند مری، حنجره، سایر قسمت های حلق، غدد تیروئید و نای آسیب بزند.
درمان سرطان های گلو
پزشکان بر اساس وضعیت بیمار یک برنامه درمانی طراحی خواهند کرد. درمان های مورد استفاده شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی و ایمونوتراپی است. توصیه درمانی شما به عوامل متعددی بستگی دارد و ممکن است بیش از یک نوع درمان باشد.
شیمی درمانی
داروهای قدرتمند سلول های سرطانی را در تمام بدن درمان می کنند. ممکن است برای کوچک کردن تومور و یا برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده بعد از عمل از شیمی درمانی استفاده شود. پزشکان متخصص خون و سرطان معمولا شیمی درمانی را همراه با پرتودرمانی برای سرطان هیپوفارنکس توصیه می کنند.
پرتودرمانی
پرتودرمانی از سلول های سالم محافظت می کند. با استفاده از ماشین های پیشرفته برای تابش پرتوهای هدفمند، سلول های سرطانی را از بین می برند. پزشک متخصص آنکولوژیست شما بر اساس مشخصات شما یک نوع پرتودرمانی را توصیه می کند.
ایمونوتراپی
داروهای جدیدتر دفاع طبیعی بدن شما را افزایش می دهد. ایمونوتراپی به شما کمک می کند تا به صورت موثرتری سلول های سرطانی را شناسایی کنید و آن ها را از بین ببرید.
جراحی
پزشکان فلوشیپ سر و گردن، اندازه تومور، محل تومور و همچنین سایر عوامل را برای جراحی سرطان حنجره در نظر می گیرند. برخی افراد ممکن است بیش از یک عمل نیاز داشته باشند. پزشک جراح سر و گردن، ابتدا تومور و سپس بافت هایی که سرطان در آن گسترش یافته است، مانند غدد لنفاوی و ساختارهای گردن را جدا می کند. گزینه های جراحی عبارتند از:
- فارنژکتومی: جراح بخشی یا تمام حلق را برمی دارد.
- لانگو فارنژکتومی: جراح بخشی یا تمام حلق و حنجره را برمی دارد.
جراحی ممکن است بر نفس کشیدن، نحوه خوردن یا حرف زدن شما تاثیر بگذارد. در برخی از موارد مانند برداشتن حنجره، تاثیرات ممکن است دائمی باشد. برای بهبود وضعیت می توانید از جراحی های ترمیمی، جراحی رباتیک ترانس دهان، گفتار درمانی یا بلع درمانی در صورت مشورت با پزشک متخصص سر و گردن، استفاده کنید.
روش های پیشگیری از ابتلا به سرطان های حلق
نمی توان از همه سرطان های حنجره و هیپوفارنکس پیشگیری کرد اما با رعایت بعضی از عوامل خطر مانند کشیدن سیگار یا نوشیدن الکل می توان خطر ابتلا به این بیماری را کاهش داد.
- از مصرف دخانیات و الکل خودداری کنیم
مصرف دخانیات مهم ترین عامل این نوع از سرطان هاست. پرهیز از قرار گرفتن در معرض تنباکو یا دود سیگار خطر ابتلا به این سرطان را کاهش می دهد. مصرف الکل به خودی خود عامل بروز بسیاری از بیماری ها است. همچنین اثر سرطان زایی دود تنباکو را تا مقدار زیادی افزایش می دهد.
- از مواد شیمیایی محل کار تا حد امکان دوری کنیم
برای افرادی که در محل کار خود با مواد شیمیایی مرتبط با این سرطان ها در تماس هستند باید از ماسک های صنعتی استفاده کنند. همچنین تهویه مناسب در محل کار نیز از اقدامات حفاظتی موثر است. - مراقب عادات غذایی و وزن خود باشید
وزن اضافی بدن، تغذیه نامناسب و کمبود ویتامین با سرطان حنجره و هیپوفارنکس در ارتباط است. پیروی از یک الگو غذایی سالم به کاهش احتمال ابتلا به این سرطان کمک می کند. الگوی غذایی سالم توصیه شده توسط انجمن سرطان آمریکا، شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات و غلات کامل است و از خوردن گوشت قرمز و فرآوری شده و نوشیدنی های شیرین باید خودداری شود. به طور کلی رعایت یک رژیم غذایی سالم بسیار بهتر از افزودن مکمل های ویتامین به رژیم های غذایی ناسالم است.
- واکسن HPV را دریافت کنید و از عفونت HPV جلوگیری کنید
خطر ابتلا به ویروس HPV در ناحیه میانی گلو در افرادی که رابطه جنسی دهانی و همچنین دارای چندین شریک جنسی هستند، افزایش می یابد. این عفونت ها شایع هستند و به ندرت علائم ایجاد می کنند. با اینکه عفونت HPV با برخی از سرطان های حنجره مرتبط است اکثر افراد مبتلا به عفونت HPV در سایر قسمت های گلو به این سرطان مبتلا نمی شوند.
واکسن هایی در دسترس هستند که خطر ابتلا به عفونت HPV را تا حد زیادی کاهش می دهند. تحقیقات نشان داده است که این واکسن ها خطر ابتلا به سایر سرطان های مرتبط با HPV را مانند سرطان های مقعدی، واژن، دهان و گلو را نیز کاهش می دهند. این واکسن ها زمانی موثر هستند که قبل از ابتلا فرد به ویروس HPV تزریق شوند پس توصیه می شود در سنین پایین تزریق شوند.
حرف آخر
سرطان حنجره یا هیپوفارنکس به ندرت یافت می شود. سرطان هایی که در مجموع به عنوان سرطان های سر و گردن شناخته میشوند معمولا در سلول های سنگفرشی که سطوح مرطوب و مخاطی داخل سر و گردن، مانند داخل دهان، بینی و گلو را پوشانده اند شیوع پیدا می کنند. راه حل های پیشگیری از این نوع سرطان ها ترک الکل و سیگار و داشتن سبک زندگی سالم است.
در صورت مشاهده هر یک از علائم گفته شده باید به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی در ابتدا مراجعه کنید. برای درمان سرطان حنجره یا هیپوفارنکس از شیمی درمانی، پرتو درمانی، ایمونوتراپی و در نهایت جراحی توسط متخصص جراحی سر و گردن استفاده می کنند. فرایند درمان به عواملی چون سلامت جسمی فرد، مرحله بیماری و پزشک معالج بستگی دارد. اگر شما یا یکی از عزیزانتان به سرطان سر یا گردن مبتلا شده اید بدانید که تیم پزشکی دکتر با من در خدمت شما است.
منابع
- https://www.oregoncancer.com/head-neck-cancers/
- https://www.cancer.org/cancer/types/laryngeal-and-hypopharyngeal-cancer.html
- https://www.cancer.net/cancer-types/laryngeal-and-hypopharyngeal-cancer/statistics
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hypopharyngeal-cancer
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12181-hypopharyngeal-cancer
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567720/
دیدگاه خود را درج کنید