اورژانسی در کنار شما هستیم! 09399589963
جستجوی
پیشرفته
  1. خانه
  2. سرطان مثانه
سرطان مثانه

سرطان مثانه

  • مرداد 14, 1402
  • 0 لایک
  • 140 بازدید
  • 0 دیدگاه

سرطان مثانه یکی از شایع ‌ترین سرطان‌ها است که به آن سرطان ادرار هم می‌گویند. این بیماری دهمین سرطان شایع را به خود اختصاص داده‌ است که مردان بیشتر گرفتار آن می‌شوند، اما با پیشرفت علم در پزشکی جای نگرانی نیست زیرا راه‌های درمان زیادی برای سرطان مثانه نیز ارائه شده‌است. پس اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتر در مورد این بیماری داشته‌ باشید مقاله را تا انتها بخوانید.

تاریخچه سرطان مثانه

این سرطان در سال 1877 آوریل توسط ماکسیمیلیان یک اورولوژیست آلمانی کشف شد و ارتباط بین سرطان مثانه و عوامل سرطان‎‌زای محیطی در سال 1895 کشف شده است. ‌‌‌‌‌‌همچنین رادیوم برای اولین بار در سال 1903 به عنوان درمان تومور استفاده شد و جالب است بدانید که اولین سیستکتومی به عنوان درمانی برای سرطان ادرار در سال 1877 انجام شد.

سرطان مثانه چیست؟

مراحل پیشرفت سرطان مثانه

اغلب سرطان مثانه از سلول‌هایی که در داخل مثانه را پوشانده‌ شده‌اند، آغاز می‌شود و این سلول‌ها شروع به رشد خارج از کنترل می‌کنند و تبدیل به سلول‌های سرطانی می‌شوند که این سلول‌های سرطانی به مرور تومور را به وجود خواهند آورد. همچنین سرطان ادرار روی عملکرد طبیعی مثانه اثر می‌گذارد و امکان دارد در صورت پیشرفته شدن بقیه اندام ها را هم نیز درگیر کند. این سرطان بیشتر در مردان دیده شده و در خانم ها میزان کمتری درگیر این بیماری بوده‌اند.

نشانه‌های سرطان مثانه چیست؟

وجود خون در ادرار یکی از نشانه های سرطان ادرار

نشانه‌های سرطان مثانه می‌تواند احساس سوزش در هنگام دفع ادرار یا تکرر ادرار و شایع‌ترین آن دیدن خون در ادرار است و حتی احساس کمردرد و درد لگن هم می تواند از نشانه‌های پیشرفته تر شدن این بیماری در نظر گرفت. پیشنهاد می‌شود با داشتن این نشانه‌ها به پزشک متخصص اورولوژ مراجعه کنید، زیرا که ممکن است سرطان در خارج از مثانه به غده های لنفاوی مجاور یا سایر نقاط بدن گسترش یابند.

چه کسانی بیشتر درگیر سرطان ادرار می‌شوند؟

  • این نوع سرطان در مردان بیشتر از خانم‌ها دیده شده و حتی رنگ پوست سفید هم بیشتر از رنگ پوست تیره درگیر سرطان مثانه می‌شود.
  • کسانی که مصرف دخانیات دارند؛ زیرا که مواد شیمیایی مضر وارد ادرار شده و امکان آسیب به پوشش مثانه را نیز دارد. 
  • سن بالای 55 سال امکان مبتلا شدن به این سرطان را بالا می‌برد.
  • کسانی که داروی ضد سرطان مصرف کرده‌اند و یا تحت پرتو درمانی بوده‌اند.
  • سرطان مثانه می‌تواند ارثی یا خانوادگی هم باشد.
  • در ایران بیشتر رانندگان اتوبوس و کامیون‌های سنگین درگیر سرطان مثانه می‌شوند.

سرطان مثانه چطور تشخیص داده می‌شود؟

سونوگرافی یکی از روش های تشخیص سرطان ادرار

برای تشخیص باید به پزشک متخصص مجاری ادراری و تناسلی مراجعه کنید. ناگفته نماند که تشخیص و درمان این بیماری، یکی از سرطان‌های پرهزینه است به عنوان مثال سیستوسکوپی که در حال حاضر بهترین راه برای تشخیص سرطان مثانه است اما یک روش تهاجمی و  بسیار گران قیمت است.

راه‌های تشخیص سرطان مثانه عبارتند از:

  1. آزمایش ادرار
  2. سیستوسکوپی
  3. سونوگرافی
  4. سیستوگرافی
  5. اندوسکوپی
  6. عمل جراحی

راه‌های جلوگیری از سرطان مثانه چیست؟

مصرف دخانیات را برای خود ممنوع کنید یا اگر دخانیات مصرف می‌کنید به دنبال راه یا طرحی باشید که هرچه سریع‌تر آن را ترک کنید. اگر با مواد شیمیایی سر و کار دارید بهتر است تمام دستورالعمل ایمنی خود را دنبال کنید.

از خوردن میوه و سبزیجات به هیچ عنوان صرف نظر نکنید زیرا که ابتلا سرطان را کاهش می‌دهد. نوشیدن مایعات فراوان را فراموش نکنید اما از نوشیدن الکل و کافئین خودداری کنید. استفاده از منابع پروتئین کافی پروتئین کافی به سیستم ایمنی شما کمک می‌کند. از غذا‌های تند و چرب و شیرین خودداری  کنید.

آمار جهانی سرطان مثانه

همانطور که گفته شد سرطان ادرار از شایع‌ترین سرطان‌ها است که دهمین سرطان شایع را به خود اختصاص داده‌ است و همچنین طبق نوشته‌های بالا سرطان ادرار در مردان رواج بیشتری دارد، یعنی ششمین سرطان رایج در مردان و یازدهمین سرطان رایج در خانم‌ها است.

از ساله 2020 تا 2023 میزان مرگ و میر سرطان مثانه 2 درصد کاهش یافته و این اتفاق بسیار امیدوار کننده‌ای است. نسبت به بقیه کشور‎‌ها اروپا و امریکا بیشتر دچار این سرطان شده‌اند و در ایران بیش از 30000 مرگ سالانه ثبت شده‌ است.

اطلاعاتی در مورد درمان سرطان مثانه

برای درمان سرطان مثانه راه‌های زیادی وجود دارد، اما بسته به مرحله، درمان مناسب پیشنهاد می‌شود. جالب است بدانید که مرحله سرطانی را بعضی از پزشکان با اعداد رومی 0 تا IV نشان می‌دهند که 0 را به معنای توده سرطانی رشد نکرده‌ است و در لایه داخلی مثانه (دیواره داخلی عضلانی ) است و IV به معنای آن است که توده سرطانی رشد کرده و به غدد لنفاوی و سایر نقاط بدن رسیده‌ است.

یکی از راه‌های درمان، شیمی درمانی است که این روش برای زمانی است که توده سرطانی رشد نکرده یا همان عدد رومی 0 است. اماگاهی اوقات درمان باعث حادتر شدن سرطان می‌شود که در این صورت پزشک متخصص مجاری ادراری به بیمار توصیه می‌کند که بعد از درمان چندین آزمایش بدهند که این آزمایش، بسته به شرایط سرطان فرد است.

پرتودرمانی روش دیگر است که برای از بین بردن سلول‌های سرطانی است که در همان مراحل اولیه این درمان را انجام می‌هند.

ایمونوتراپی روش دیگر است این روش برای زمانی است که سرطان به مرحله پیشرفته یا حاد رسیده ‎‌است و درمان‌های بالا کمکی به بیمار نکرده‌ است. این درمان سیستم‌های ایمنی بدن را تحریک می‌کند.

راه دیگر برداشتن تومور توسط متخصص جراح کلیه از طریق مجرای ادراری که بدون هیچ بریدگی و جراحی است از لیزر‌های پرانرژی استفاده می‌شود که برای سوزاندن توده سرطانی است.

راه دیگر درمان دارویی است که باعث مرگ سلول سرطانی می‌شوند و ازمایش‌هایی را به بیمار می‌دهند که موثر بوده یا روش دیگری را باید امتحان کنند به این ازمایش‌ها چکاپ و یا تست‌های پیگیری می‌گویند.

سخنی برای اطرافیان بیمار

سرطان یک تجربه طاقت فرسا و احساسی هم برای خود فرد هم برای اطرافیان بیمار است.

  • سعی کنید زمانی را برای پذیرش احساسات خود کنید.
  • کسانی که دچار سرطان شده‌اند را حمایت کنید و در کنار آن‌ها باشید.
  • همدلی را با خود تمرین کنید و تصور کنید که فرد بیمار چه احساسی می‌تواند داشته باشد.
  • به جای اظهارنظر و یا توصیه در مورد هر گونه از مسائل به بیمار، احساس خوب به آنها بدهید.
  • سعی کنید مثل همیشه با آن‌ها رفتار کنید در مورد مسائل مختلف، به غیر از مسائل سرطان با آنها صحبت کنید.
  • افراد تحت درمان گاهی هم نیاز به صحبت از خستگی و سختی درمان را دارند ان‌ها را همراهی کنید و بگذارید احساسات خودشان را به اشتراک بگذارند.
  • سعی کنید به جای صحبت کردن بیشتر گوش کنید.
  • اگر میل به صحبت کردن ندارند می‌توانید در کنار ان‌ها باشید؛ حضور شما نشانده‌ی حمایت شما است.
  • از گفتن می‌دانم چه احساسی داری و یا مطمئنم حالت خوب میشه پرهیز کنید.
  • سرطان مثانه نرخ عود بالایی را نیز دارد شناسایی و در اسرع وقت بودن بسیار مهم است.
  • از خودتان هم مراقبت کنید زیرا که هر چه مراقب خود باشید بهتر می‌توانید از بیمار مراقبت کنید.

سخن اخر

همان طور که گفتیم سرطان مثانه بسیار شایع است و در مردان هم بیشتر است اما علم و دانش پزشکی مانند سایر علم‌های دیگر پیشرفت زیادی داشته و همین موضوع باعث شده تا درمان‌های بیشتری برای سرطان ادرار ارائه شده بسیاری از انسان‌های درگیر این بیماری را نجات داده‌اند. ولی مهم‌تر از هر موضوعی پیشگیری آن است که در این مقاله برخی‌ پیشگیری ها نوشته شده است. مراقب سلامتی خود و اطرافیان خود نیز باشید.

منابع

دیدگاه خود را درج کنید